Mario Vargas Llosa – Războiul sfârşitului lumii

1Premiul Nobel pentru Literatură, 2010

„cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”

„Atît Răul, cît şi Binele sălăşluiesc în egală măsură în om, de aceea autorul nu îşi judecă personajele […]. Tematica romanelor lui Vargas Llosa este morală, profund morală, o tematică a valorilor, una axiologică. […] În problematica vargasllosiană a călăului şi a victimei se dezbate stăruitor tema destinului. Pe de o parte, avem un determinism naturalist, care se înstăpîneşte peste personaje şi le urmăreşte în viaţă şi în moarte. Pe de alta, liberul arbitru se impune prin hotărîri violente în culminarea existenţială a creaturilor sale. Fatalism, pe un talger, ducînd la frustrare; iniţiativă dinamică, pe celălalt, ducînd spre speranţă.” (Jose Luis Martin)

De acelaşi autor:

Lituma în Anzi

Odiseu şi Penelopa

Mătuşa Julia şi condeierul

Cine l-a ucis pe Palomino Molero?

Kathie şi hipopotamul

Scrisori către un tânăr romancier

Peştele în apă

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Mario Vargas Llosa – Războiul sfârşitului lumii”

  1. PATRICIA TOMOZEI spune:

    In anul 1986 (eleva in clasa a
    Xl ) am citit Numele Trandafirului si Razboiul sfarsitului lumii atunci am trait in lumea personajelor o lunga perioada de timp .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *