Norman Manea merită Premiul Nobel pentru Literatură

Norman Manea merită Premiul Nobel pentru Literatură. În acest sens, Cristian Alexandru, colaborator  al magazinului de cărţi Bookiseala.ro, a iniţiat o petiţie online.

Prin acest demers  salutar, pe care-l susţinem şi -l promovăm,  încercăm să coagulăm energiile celor care consideră că şi literatura românească merită Nobelul. Prin încăpăţânarea de a promova un scriitor fără anvergură,  elita intelectuală a pierdut ani de zile. Comitetul de la Stokholm premiază autorul care a produs cea mai  remarcabilă operă idealistică, aşa cum Alfred Nobel a lăsat prin testament şi nu genialitatea, cum ar crede mulţi particulari ai scrisului de la noi. Valorile umanismului nu se confundă cu rictusul mahalalelor, obsesia pentru o idee, cu melancolia balcoanelor, crezul într-un ideal, cu înfloritura textului. E mult mai mult.

Norman Manea a plecat în exil, la fel ca mulţi intelectuali care au reuşit să cultive şi să promoveze marile idealuri ale umanităţii.

Pentru opera sa a primit medalia “Literary Lion”;  The National Jewish Book Award; Premiul internaţional Nonino pentru Opera omnia; „Médicis Étranger” ; Ordinul Meritul Cultural al statului român; ” Ordre des Arts et des Lettres „, în titlu de Comandor, al statului francez.
Norman Manea este, din 2006, membru al Academiei de Artă din Berlin,
Din 2011, este membru de onoare al faimoasei instituţii britanice Royal Society of Literature. Recent i s-a decernat importantul premiu „Nelly Sachs”, pentru ţinuta morală a scrierilor sale.
Rămâne singurul scriitor de origine română cu şanse reale pentru a câştiga Nobelul pentru literatură, această obsesie a intelectualilor români de azi care nu pot ieşi din paradigma „rezistenţei prin cultură.”

Un Premiu Nobel pentru România

 

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

8 Responsesto “Norman Manea merită Premiul Nobel pentru Literatură”

  1. Livia spune:

    FIRESTE, SUNT DE-ACORD. Dar va fi considerat un NOBEL pentru ROMANIA?! Noi il consideram pe Domnul NORMAN MANEA – UN ROMAN.

  2. Nicolar Fenesan spune:

    Imbratisez cu bucurie ideea de a sustine incununarea lui Norman Manea cu Premiul Nobel! Doamne ajuta!!!!!!!!!!

  3. Amelie spune:

    Un ROMAN > a m-ai luat un premiu NOBEL >>> dar cati din noi stim ???

  4. Alexandru Cristian spune:

    Stim ca au mai luat alti romani…..
    George Emil Palade in anul 1976, in dreptul lui scrie S.U.A.
    Ioan Moraru 1985 Premiul Nobel
    pentru Pace dar nu a fost lasat sa
    ridice premiul. In dreptul lui scrie Romania
    Elie Wiesel 1986 pentru Pace in dreptul lui scrie Israel
    Herta Muller in 2009 in dreptul
    ei scrie Germania. A negat ca este de nationalitate romana, intr-un interviu, si ca Romania fura Premiul Nobel Germaniei
    La literatura ramane Norman Manea…

  5. Alexandru Cristian spune:

    Toti au fost oameni de valoare. Meritau Premiul Dar cati au fost propusi de Romania…?

  6. FANE spune:

    Subscriu! succes domnule MANEA NORMAN! voi face afirmatiii despre domnia voastra in mediile in care sunt ,si invit cititorii sa faca acelasi lucru cu bunele intentii!

  7. Domnita Dumitrescu spune:

    Nu incape indoiala ca il merita si subscriu cu entuziasm la propunere.

  8. Lidia si Jiri Nasinec din Praga spune:

    Consideram ca distinsul si activul scriitor si profesor Norman Manea a dat intr-adevar dovada ca merita pe deplin acest premiu!
    Sa fie intr-un ceas bun!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *