Moartea ultimului mirean romantic

Arhiepiscolul Clujului şi Feleacului, Bartolomeu Anania, s-a stins din viaţa pământeană. Sufletul său de mirean romantic a plecat la cer să întregească Legiunea arhanghelilor şi să vestească Împărăţia veşnică, unde e şi Căpitanul, că binele nu a coborât încă pe pământul românesc. Patriarhul Daniel nu mai are în el un contracandidat decât un mărturisitor de vremi în faţa lui Dumnezeu.

A publicat:

Rotonda plopilor aprinşi. De dincolo de ape

Amintirile peregrinului Apter

Memorii

Poeme

Teatru

Străinii din Kipukua

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text

Valeriu ANANIA – biografie – (opera şi scrierile)

Născut 18 mart. 1921, com. Glavile, jud. Valcea. Poet, dramaturg şi prozator.

Fiul lui Vasile Anania, mic negustor de ţară, apoi muncitor ITB, şi al Anei (n. Mărgăritescu).

Şcoala elementară în com. natală (1927-1933); Seminarul Central din Bucureşti (1933-1941); cursuri de diferenţă şi bacalaureatul la Liceele „Dimitrie Cantemir” şi „Mihai Viteazul” (1942-1943); studii superioare de teologie la Bucureşti, Cluj si Sibiu (1941-1948); studii incomplete de medicină şi muzică la Cluj (1945-1946).

în 1958, e condamnat politic la douăzeci de ani de muncă silnică; execută şase ani, până în 1964, când este eliberat prin decret general de graţiere; în acest timp, trece prin aresturile Securitatii si prin penitenciarele Jilava, Piteşti şi Aiud. Director al Institutului Biblic din Bucureşti. Debutul poetic în rev. Ortodoxia (1935), cu poezia Pământ şi cer.

Debut în dramaturgie (1938) cu scenariul radiofonic în versuri Jocul fulgilor, în regia iui Atanasie Mitric.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Moartea ultimului mirean romantic”

  1. claudia spune:

    Dumnezeu sa-l odihnesca in pace!!!

  2. Elisabeta Branoiu spune:

    COMUNICAT DE PRESA AL SINODULUI MITROPOLIEI CLUJULUI, ALBEI, CRISANEI SI MARAMURESULUI

    ……avem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale. În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca. † BARTOLOMEU,…………..
    Postat pe Site-ul:
    http://www.agonia.ro/index.php/author/0026738/Elisabeta_Branoiu
    O veste minunată!!! Pagina 2.
    I.P.S.Anania Bartolomeu nu a murit, ci s-a mutat la Domnul unde se va ruga pentru noi.”Odihna sa-i fie in Cetele Dreptilor” +AMIN+

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *