Lucian Boia – Mitul democraţiei

mitul-democratiei_lucian boiaPentru Lucian Boia, democraţia efectivă – cea care presupune, în acelaşi timp şi fără vreo restricţie, suveranitatea poporului, libertatea şi egalitatea – nu există şi nu va exista niciodată. Altfel spus: democraţia este un mit. Ea este un proiect utopic care a jucat un rol–cheie în evoluţiile ultimelor două secole, materializându-se într-un mod fatalmente incomplet, cu mai mult sau mai puţin succes, într-o varietate de construcţii politice: modelul american şi modelul francez, democraţia occidentală şi democraţia comunistă etc. Simbolurile şi realitatea nu trebuie confundate. Cuvintele ascund uneori sensul real al lucrurilor. Aşa se întâmplă cu termeni precum absolutism, democraţie, stânga, dreapta, comunism, extrema dreaptă. Lucian Boia îl invită pe cititor la o decriptare lipsită de prejudecăţi a conceptelor ale căror conţinut se vădeşte a fi foarte adesea diferit de aparenţe.
„Dezamagitii democratiei ar proceda cu totul gresit daca ar porni in cautarea altor utopii, presupunandu-le mai performante, si cu speranta ca acelea vor institui in sfarsit dreptatea perfecta si fericirea generala. Consumata cu moderatie, utopia e un stimulent absolut necesar; fara o doza de gandire utopica, lumea n-ar ramane decat materie, teren de joc pentru instinctele primare. Dar abuzul de utopie e periculos: experimentul comunist trebuie privit sub acest aspect ca un avertisment. Capcana cea mai perfida a istoriei este linia, din nefericire invizibila, care separa realizabilul de irealizabil (sau, si mai rau, de materializarile monstruoase). Este legitim sa cerem mult democratiei. Dar sa nu-i cerem prea mult.“

de acelaşi autor:

Sfârşitul Occidentului?

 

De ce este România altfel?

 

Istorie şi mit în conştiinţa românească

 

Germanofilii

 

România, ţară de frontieră a Europei

 

Capcanele istoriei

 

Explorarea imaginară a spaţiului

 

Istoriile mele

 

Între înger şi fiară. Mitul omului diferit din Antichitate până în zilele noastre

 

Jules Verne

 

Două secole de mitologie naţională

 

Franţa, hegemonie sau declin?

 

Occidentul

 

Mitologia ştiinţifică a comunismului

 

Omul şi clima

 

Tinereţe fără bătrâneţe

 

Jocul cu trecutul

 

Napoleon III cel neiubit

 

Sfârşitul lumii. O istorie fără sfârşit

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *