Personalități de cinci stele la Bookfest 2014

imagine_articol-298x421Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Standul Poloniei la Bookfest, unul dintre cele mai moderne și interesant concepute din istoria târgului, va fi deschis oficial de către Ministrul polonez al Culturii și Patrimoniul Național, Bogdan Zdrojewski care, cu această ocazie va face prima sa vizită în România de la începerea mandatului său, acum 7 ani.

Printre invitaţii la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii și președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic Visuri şi taine, bestseller al anului 2011 în Polonia. Doamna Wałęsa descrie în carte momentele semnificative și emoțiile trăite alături de un om care a scris istorie în Europa secolului 20.

Literatura non-fiction și, mai precis reportajul literar este o adevărată specialitate poloneză, cunoscută încă din anii `60 și consacrată de creația lui Ryszard Kapuściński. Tânăra scriitoareMałgorzata Rejmer, autoarea reportajului București. Praf și sânge, pentru care a primit deja o serie de premii importante în Polonia, va promova la Bookfest ediția română a acestei cărți.

Cititorii români vor avea șansa sa se întâlnească cu Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat, după Mercedes Benz, un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri Eram singur şi fericit.

Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman Singurătate pe net, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România, va fi de asemenea oaspete al Bookfest.

Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernist Albă ca Zăpada și roșu bolșevic, a cărui  apariție, în anul 2002, a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți. De asemenea, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa Între noi e totu’ bine și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean „Eden”.

Poezia poloneză va fi reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Różewicz, iar în calitatea sa de critic literar, va susține o conferință despre proza contemporană din Polonia.

Irena Koźmińska, activistă socială și inițiatoarea campaniei „Întreaga Polonie le citește copiilor” care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, va prezenta acest proiect, derulat de Fundația “ABCXXIȚ. Aleksandra Małecka, din cadrul Korporacja Ha!art va prezenta liberatura – literatura viitorului și, împreună cu publicul cititor va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

De asemenea, pe parcursul Bookfest vor avea loc, într-o sală multimedia, proiecţii de filme documentare despre câțiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *