Dorota Maslowska – Albă ca zăpada şi roşu bolşevic

Poate fi descrisă experienţa drogurilor? Mari scriitori au năzuit să redea trăirile induse de substanţele halucinogene. Thomas de Quincey, Aldous Huxley, Antonin Artaud, Jean Cocteau, beneficiind de resursele artei literare, au încercat să exprime practic… inexprimabilul. Pe urmele lor, tânăra scriitoare poloneză Dorota Maslowska izbuteşte performanţa de a transforma în stil acest demers experimental. Romanul ei, Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic, reprezintă nu atât spunerea unei poveşti, cât fixarea scripturală a haosului lăuntric indus de droguri. Oraşul în care se desfăşoară toate aceste tribulaţii alcohoolice şi halucinogene este unul tipic pentru atmosfera antirusească din Polonia postcomunistă. Conspiraţii economice, marginalitate rebelă şi maturizare postcomunistă: iată profilul unei culturi estice care se zbate între fatalism şi inovaţie. Un roman îndrăzneţ, comic şi sumbru deopotrivă, scris de o autoare care şi-a câştigat faima internaţională.

Născută în 1983, Dorota Maslowska este laureată a Premiului Polityka. Scris la vârsta de 19 ani, romanul Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic a devenit încă de la apariţie bestseller în Germania şi Polonia, fiind ulterior tradus în 11 limbi.

«Iată cum sună cea mai tânără voce a Poloniei! Romanul abundă de energie; este istovitor şi alambicat, dezgustător şi amuzant, ca un slalom la viteză maximă între coperţile unei cărţi.» Suddeutsche Zeitung (Germania)
«O cometă pe cerul literaturii poloneze.» Le Monde (Franţa)
«Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic este chintesenţa generaţiei pierdute a Poloniei, dezvăluind o proză la fel de dură şi ciudată ca o călătorie în adâncurile Răului. Perspectivele interioare au o putere devastatoare, astfel încât nici măcar o scufundare în apa sfântă nu ar ţine deoparte puterea demonică pe care acestea o degajă.» De Morgen (Belgia)
«Iconoclast şi provocator, aproape blasfemic.» Libération (Franţa)
«De departe cea mai bună dintre toate cărţile noi scrise în ultimele decenii în Europa despre tânăra generaţie pierdută.» Vrij Nederland (Olanda)

 

Order Albă ca zăpada şi roşu bolşevic Preţ @ RON29,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *