Paul Auster – În ţara ultimelor lucruri

UnknownÎn ţara ultimelor lucruri este o descriere modernă a iadului, făcută de Anna Blume, vânător de obiecte, sau o lungă scrisoare de la sfarsitul lumii. Suntem condusi spre un viitor postapocaliptic. Lumea se terminã. In absenta lucrurilor, dispar si cuvintele care sa le numeasca. Un lucru nu exista decat atata timp cat il privesti. Sau poate ca totul se intampla in prezent, iar lumea care agonizeaza e chiar lumea ta…

Scena pe care se mişcă Anna este o arenă violentă, în care totul este transformat în marfă, inclusiv moartea, pe care nu o poţi cumpăra decât prin servicii specializate. Aici este sfârşitul tuturor lucrurilor: trupurile şi obiectele s-au terminat, au devenit o raritate şi preţul este pe măsură – pentru Anna, care devine vânător de obiecte, acesta este un mod de a supravieţui. Romanul a fost publicat în 1987, după cincisprezece ani de reconstrucţii şi se plaseazã în bună tradiţie a distopiilor lui Orwell sau Lessing. Este o lectură halucinantă, din care ieşi fericit că te poţi uita pe geam şi că lumea – aşa cum o ştiai – nu s-a sfârşit. Încă.

de acelaşi autor:

Un om în întuneric

Palatul lunii

Tombuctu

Cartea iluziilor

Nebunii în Brooklyn

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *