Florin Bonciu – Economie mondială

UnknownLa sfârşitul primului deceniu al secolului XXI lumea pare mai mică şi mai interdependentă: ceea ce caracterizează această lume mai mult ca oricând este combinaţia fascinantă şi dinamică de oportunităţi din ce în ce mai mari şi, totodată, de provocări nemaîntâlnite la scară globală care privesc schimbările de climă, energia sau criza economică şi financiară care depăşeşte Marea Depresiune din 1929 1930.
În ceea ce priveşte oportunităţile, putem enumera: graţie sateliţilor şi telefoniei mobile comunicaţiile sunt instantanee aproape cu orice punct al globului, transporturile sunt din ce în ce mai facile, tranzacţiile de capital se pot face 24 de ore din 24 iar Internetul a apropiat şi a îndepărtat în acelaşi timp oamenii. O serie de descoperiri ştiinţifice sunt pe punctul de a fi introduse în circuitul economic şi sunt gata să modifice viaţa de zi cu zi în domenii care pornesc de la energie, biotehnologie şi clonare, până la realitatea virtuală. Într un viitor care a început deja îmbrăcămintea, hrana, modul de a munci şi chiar divertismentul se bazează pe tehnologii care nu existau acum două sau trei decenii.
Pe de altă parte, se manifestă tot mai pregnant şi provocări care adesea pot părea înfricoşătoare: clima se modifică mult mai rapid decât se credea în general, energia clasică este în curs de epuizare, bursele se prăbuşesc şi bănci sau firme reputate dau faliment, în vreme ce terorismul continuă să fie o realitate pentru mult prea mulţi oameni, în mult prea multe ţări. Desigur că oamenii caută soluţii la toate aceste probleme, dar este clar faptul că identificarea acestor soluţii va lua timp, iar rezultatele nu vor fi accesibile pentru toţi. Lumea de mâine va avea câştigători, dar, în mod clar, va avea şi perdanţi. Într o anumită măsură, dar nu în totalitate, depinde de fiecare în ce tabără se va afla.
Această lume complexă şi în transformare este lumea în care studenţii de azi se pregătesc pentru a deveni specialiştii mâine, fie că se vor ocupa de comerţ exterior, transporturi, asigurări, operaţiuni bancare, informatică, marketing sau management.
Pentru a asigura o privire de ansamblu asupra acestei lumi în schimbare, cursul de faţă urmăreşte să prezinte devenirea economiei mondiale ca proces istoric, precum şi pe principalii actori care se manifestă în spaţiul mondial.
Un accent deosebit se pune pe ideea de dinamică, de schimbare continuă a poziţiei relative a ţărilor şi grupărilor economico politice pe eşicherul mondial.
După prezentarea principalilor actori ai economiei mondiale (ţările dezvoltate, ţările în dezvoltare, entităţile rezultate prin integrarea economică interstatală şi societăţile multinaţionale), prezentarea se orientează spre interacţiunile dintre aceştia manifestate sub forma relaţiilor monetare internaţionale, a relaţiilor comerciale, a fluxurilor de capital şi a celor de investiţii străine directe.
Fără a renunţa la tradiţia îndelungată şi întru totul onorabilă din România a abordărilor universitare privind economia mondială, acest curs încearcă o anumită armonizare cu discipline universitare specifice lumii anglo saxone, cum ar fi „International Economics” şi/sau „International Business”

De acelaşi autor

Investiţiile străine directe şi noua ordine economică mondială

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *