D. Uricariu, director al ICR New York

Încep schimbările de substanţă în ICR.  Doina Uricariu, una dintre cele mai remarcabile poete românce, cu mare experienţă de editor şi de coordonator de programe culturale, o fină cunoscătoare a artei dramatice, realizatoare de albume ale sculptorilor şi pictorilor români, Palatul Cotroceni fiind o bijuterie publicistică a anilor 2000, va ocupa postul ocupat de Corina Şuteu.Este o alegere bună pentru că scriitorul român cunoaşte bine New York-ul şi viaţa sa artistică, locuind de mai mulţi ani acolo.

Nu a făcut niciodată vreun compromis, fiind o personalitate puternică şi greu de stăpânit. În plus este monarhistă, cărţile sale fiind adevărate bijuterii memorialistice a dinastiilor europene.

Doina Uricariu a scris nouă cărţi de poezie, fiind laureata mai multor premii. Deşi a debutat încă din anul 1977, cu Vindecările, un volum care nu convenea regimului „sănătos” de atunci, nu a scris niciun vers de admiraţie faţă de clanul Ceauşeştilor, aşa cum o făceau alţii. La scurt timp i-a apărut „Jugastru sfiala” (1977), „Vietăţi fericite” (1980), Natură moartă cu suflet (1982), Mâna pe fată (1984), Ochiul atroce (1985), Institutul inimii (1995), tradusă recent şi în germană, Puterea Leviatanului (1995)

După revoluţie a coordonat editura Universalia, publicând o serie de nume de referinţă. La Polirom i-a apărut recent două volume: Maxilarul inferior şi Scara leilor.

Numirea pe post a apărut în ziua în care a terminat de tipărit albumul de picturi al lui Vlaicu Ionescu.

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

3 Responsesto “D. Uricariu, director al ICR New York”

  1. Livia spune:

    FELICITARI!

  2. Monica Muresan spune:

    Felicitari pentru aceasta numire in post distinsei scriitoare !

  3. George Buzamet spune:

    „Omul potrivit la locul potrivit” omului caruia i se potriveste locul de om ce este.
    Ani fructuosi va urez la carma ICR-ului newyorkez, curaj, inventivitate, fler si augurii conjunctiilor astrale favorabile de parte-va.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *