Doina Uricariu – Scara leilor

CopertaCele două volume intitulate Scara leilor, în curs de apariţie în colecţia Ego-grafii a editurii Polirom, continuă periplul memoriei început în Maxilarul inferior (Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural) cu povestea tatălui autoarei, ofiţerul invalid de război Gheorghe Uricariu, şi reconstrucţia Europei, asemeni unei reconstrucţii a unei părţi anatomice distruse de un glonte exploziv. Aşa cum viaţa şi faţa desfigurată a unui tînăr ofiţer, în timpul bătăliei de la Oarba de Mureş, are nevoie de peste 39 de intervenţii chirurgicale, tot aşa istoria României, a Europei şi a lumii au nevoie de o complexă reconstrucţie a memoriei şi istoriei, distruse în deceniile comunismului, instalat împotriva voinţei popoarelor, după împărţirea Europei şi a zonelor de influenţă ce a urmat Conferinţei de la Ialta.

Unul din articolele Conferinţei de la Ialta va sta la baza marilor deportări care vor smulge milioane de oameni spre a-i duce în Siberia să muncească şi cel mai adesea să moară, pe considerente de apartenenţă la teritorii devenite după război parte din URSS. Povestea părinţilor autoarei are în spatele ei chiar lupta cu acest articol care a generat exodul deportărilor.

Cititorul află enorm de multe lucruri despre România anilor 1941-1947, despre condiţiile care au schimbat destinul nostru în următoarele decenii, dar şi în perioada tranziţiei post-comuniste. Descoperă adevăruri incredibile, taine îngropate în corespondenţa diplomatică şi rapoartele serviciilor secrete. Istoria are o parte vizibilă şi o parte ascunsă, precum faţa lunii, o parte retorică, declarativă şi alta reală, tăinuită, ascunsă ochilor lumii de marii decidenţi care acţionează subteran, ca şi cum ar fi instrumentată de forţe oculte.

Doina Uricariu îşi construieşte amplul excurs memorialistic şi documentar urmărind pas cu pas mărturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestăţii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o în noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun în lumină lupta anticomunistă a României din prima clipă a ocupaţiei sovietice.

O serie de stenograme, asemeni unor piese de teatru, dezvăluie cititorilor lovitura dată continuu de Moscova şi trimişii ei, care declanşează ofensiva împotriva democraţiei din ţară, surparea economiei şi fiecărei instituţii şi minister, subminate prin legea epurărilor, plata despăgubirilor de război, care încalcă tratate, convenţii, la care se adaugă imixtiunea crasă în alcătuirea şi căderea guvernelor, transformarea oricărei negocieri în ultimatum, pulverizarea libertăţilor individuale. Aceste stenograme prezintă imixtiunea lui Vîşinski, Susaikov, Molotov, Vinogradov, Stalin şi reducerea Comisiei Aliate de Control la un unic decident, sovieticii.

Personajele din Scara leilor sînt Regele Mihai, Regina-mamă Elena, Ion şi Mihai Antonescu, Lucreţiu Pătrăşcanu, Titel Petrescu, Maniu, Brătianu, Tăttărăscu, Bodnăraş, Groza, Mihalache, generalul Sănătescu, generalul Rădescu, generalul Nicolae Macici, primul general condamnat la moarte de Tribunalul poporului, care a trăit paroxismul trăirii execuţiei oprite prin comutarea pedepsei în ultima clipă.

Doina Uricariu dezvăluie în premieră conţinutul remarcabil al unei arhive de interes naţional şi european, de la dosarele şi bibliorafturile ce prezintă memorii către rege, precum cel al profesorului Onisifor Ghibu, pînă la acţiunile întreprinse de Comitetul Naţional Român în exil şi participarea românilor din exil la demersurile creării Comunităţii europene şi a reunificării Europei.

În anul în care Majestatea Sa Regele Mihai împlineşte 90 de ani, apare o carte a cărei existenţă s-a anunţat încă din 1990, cînd Doina Uricariu a făcut primul interviu cu regele Mihai, publicat în România literară, chiar în 23 august 1990.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

3 Responsesto “Doina Uricariu – Scara leilor”

  1. ILONKA spune:

    ESTE BINE SCRIS,, DESI SINCER EU NU LE AM CU ISTORIA,, PAI CE POT COMENTA,, VAD CA TOTUL ARE BAZA PUTERNICA,, ACTIUNE IN LANT,, SI NUME SI PRENUME ,, TOTUL BINE INTEMEIAT,, DACA SE POATE APELA LA D-VOASTRA,, AM SCRIS SI EU O CARTE ACUM 20 DE ANI ,, MI-AR PLACEA S-O PUBLIC ,, IMI PUTETI DA UNELE INDRUMARI?? VA MULTUMESC DIN SUFLET

  2. doina uricariu spune:

    Mulțumesc pentru aprecieri.Mă bucur că am publicat această carte în anul în care MS Mihai împlinește 90 de ani Mulți înainte.Eu și cu Marius Ghilezan , cu volumul său Țigara unui viitor de paie i-am dedicat de-a lungul turneelor prin țară și acum în luna octombrie, luna aniversării, două cărți scrise de dragul adevărului, drept mulțumire pentru demnitatea ce a fost dăruită poporului român de monarhie.

  3. Kashkaval spune:

    Nevasta securistului Uricariu, fost (si) presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania postdecembrista nu face decat sa COPY-eze ce i-au povestit regele si documentele iniante ca Mihai sa revina in Romania anilor 1997 parasind-tradind Exilul Mondial Romanesc… si zau nu stiu CATA crezare/incredere pot da acestor produse publicate la editurile altor generali ex-comunisti…?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *