Cine sunt „Vacile sacre“ ale României culturale?

Volumul Idolii forului, epuizat la nici şase luni de la apariţie, stârneşte în continuare reacţii. Într-un comentariu „Vacile sacre“ ale României culturale: între adulaţie şi critică, apărut în Observatorul cultural, Lavinia Bârlogeanu consideră că acţiunea de desacralizare a elitelor româneşti era necesară. Nu e greu de ghicit cine sunt vacile sacre la care trebuie (un must puternic, sonor) să se închine turma de credincioşi ai esoterismului cultural.

„Este cel puţin interesant de constatat că mecanismul de fabricare a „vacilor noastre sacre“ se întreţine chiar cu concursul intelectualilor care, prin statutul lor academic, au obligaţia morală a producerii unei cunoaşteri înalt specializate”.

„Autorii au meritul incontestabil de a fi demascat fenomenul sacralizării unei anumite grupări culturale care se adresează nu unui public, ci unei „turme de credincioşi“ sau de a fi evidenţiat caracterul religios al adeziunii intelectualilor publici la actuala putere”, conchide autoarea.

Cartea a fost epuizată în scurt timp mai ales datorită reacţiilor umorale ale celor din Pantheonul cultural ridicat pe  malul mlăştinos al Dâmboviţei. La un moment dat, Andrei Pleşu i-a beştelit pe autori, fără a-i numi, ştiind şi el, probabil din cărţi, că „bad, good, to be in a first page” e o reclamă bună făcută produsului. A preferat să lase unui idol mai mic, Andrei Cornea, misiunea ingrată de a fi Neokorosul templului.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

3 Responsesto “Cine sunt „Vacile sacre“ ale României culturale?”

  1. vasile spune:

    daca observam cum se comporta intre ei majoritatea oamenilor pe strada, a politicenilor, a intelectualiilor, putem defini corect ce inseamna specificul nostru national : gandim cu jumatatea de jos a corpului si actionam in consecinta…traim viata pe care o meritam…o mahala trista.

  2. Axell spune:

    Un cititor cu discernamant si vaca lui

    Cititor cu mintea creatza
    Si-n cap, vai: doar matreatza
    Discernamantul, fara vina,
    Se constata – nu se afirma!

    Patapievici ne dezbina,
    O statuie in lumina,
    Tu-n zadar strigi: este sacra!
    Eu iti spun concret: e VACA.

  3. U R A N U S spune:

    daca sunt din aceiasi tagma cu Andrei cornea, mai buna definitie nici ca se putea, in recentul articol al sau”Am fost un bou”, cea ce se potriveste cu celebrele versuri patriotice „Eroi au fost, eroi sunt inca!!!!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *