Alexandru Dragomir – Seminţe

Seminţe este cuvântul pe care Alexandru Dragomir l-a pus pe câteva carnete în care, începând cu anul 1977 şi până în 2002, îşi nota gânduri ce-ar fi putut rodi ulterior într-o meditaţie mai amplă. Primele „zvâcniri” ale unor eseuri din diferite Caiete publicate în volumele anterioare (Trezitul dimineaţa, Actorul, Scris şi oral etc.) se află aici.
Volumul conţine însă şi transcrierea a şase carnete fără titlu, precum şi a câtorva notaţii făcute pe foi volante, din perioada 1992-2002. Este partea cea mai „spumoasă” a operei lui Dragomir. Aici găsim: etimologii spectaculoase, clasificări originale (Armele răului, Cu cine nu se poate dialoga, Păcatele erotice), întrebări neaşteptate („Este valul un eveniment?”, „Cine, din noi, e jignit când suntem jigniţi?”), calambururi („exclamare şi exclamică”, „cerc virtuos vs cerc vicios”), aforisme cu încărcătura ironic-cioraniană („Acu’ 70 de ani eram copil, acu’ 50 de ani tânăr, acum sunt bătrân. Câtă inconsecvenţă!”), altele impunătoare şi grave („Viaţa este cel mai primejdios joc, fiindcă este o luptă neştiută pentru ce este mai preţios: propria fiinţă”), notaţii cu iz ludic („Bătrâneţe: vârsta în care cealaltă mânecă devine o problemă”; „Am ales să rămân un mic şoarece, ca să nu cresc şi s-ajung şobolan”), altele existenţial-crepusculare („Sunt la vârsta la care se moare, nu se trăieşte”) sau altele, neaşteptate, pe marginea evenimentelor de după 1990 sau a unor personaje care au populat scena „tranziţiei” („Ion Iliescu — un tiran dezdemonizat, laicizat”, Conu’ Leonida Brucan”).
Un adevărat „bazar filozofic”, traversat de o formidabilă vervă sapienţială, volumul acesta este, pesemne, cel mai savuros din Seria Dragomir.

de acelaşi autor:

Meditaţii despre epoca modernă

Crase banalităţi metafizice

Order Alexandru Dragomir Preţ @ RON12,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *