Vuvuzela se chema la noi limba vacii

De pe blogul Doi băieţi talentaţi aflu şi eu că vuvuzela nu e inventată prin Africa. Cică există prin lumea veşniciei româneşti un bătrân despre care „lumea zice că ar fi de la înfiinţarea satului printre noi şi nimeni nu i-a tăiat o mână sau picior să îi numere inele”. Moş Bală are în centrul comunei un fel de Poaiana lui Iocan, unde, sub numele de Bală’s Memories, se spun poveşti. Cică Vuvuzela e de pe la ei din sat. Numai că purta numele de limba vacii, pentru că scotea mai mult „mu” decât „vu”.

„Primul om care a confecţionat-o a fost tatăl lui Bală: Mitruţ. A fost făcută dintr-un corn de vacă golit şi cu o gaură în vârf şi era folosit pentru a ţine legătura cu vecinii aflaţi la distanţe foarte mari. Astfel aproape că a fost inventat şi codul Morse, doar că la cuvintele mai complicate unui vecin i-a plesnit un obraz în timp ce sufla în corn.

Bală a fost cel care a perfecţionat vuvuzela şi a făcut-o dintr-o bucată de lemn lungă. Nu a durat mult şi i-a şi găsit mai multe întrebuinţări.

Prima dat a fost folosită pentru a alunga lupii noaptea de la stână, apoi când vroiai să ştie lumea că îţi „bucuri” nevasta sunai o dată înainte şi o dată când terminai astfel să ştie lumea cât de viril eşti. Ulterior s-a demonstrat că unii trişau.

Din una în alta s-a ajuns ca atunci când un bărbat cerea pe o fată de soţie să vină la casa părinţilor ei cu cea mai are vuvuzela făcută de el şi să sufle în ea până reuşeşte să spargă un ou de găină, aflat deja în găină.”

Merită citit blogul băieţilor talentaţi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *