Umberto Eco a murit

umbertoeco-654x404Scriitorul, filosoful şi lingvistul italian Umberto Eco a murit vineri seară, la ora 22.30, la locuinţa sa. Umberto Eco a scris numeroase studii despre semiotică, estetică medievală, lingvistică şi filosofie, precum şi romane de succes. Printre acestea se numără „Numele trandafirului„, lansat în 1980, care a devenit rapid un bestseller internaţional, cu milioane de exemplare vândute, si traduceri în mai multe limbi, precum şi „Pendulul lui Foucault” sau „Insula din ziua de ieri”.

Eco s-a născut în orașul Alessandria, din regiunea Piemont (nordul Italiei). Tatăl său, Giulio, a fost contabil, apoi guvernul l-a angajat să participe la trei războaie. În timpul celui de al II-lea război mondial, Umberto și mama sa, Giovanna, s-au mutat într-un sat mic din zona muntoasă piemonteză. Eco a fost educat ca romano-catolic în Societatea St. Francis de Sales, iar în operele sale, precum și în interviuri, a făcut referire la acest ordin și la fondatorul lui.[8] Numele său de familie este probabil un acronim pentru ex caelis oblatus (Latină: un cadou din cer), care i-a fost atribuit bunicului său (care a fost orfan) de un funcționar de stat.[9] A studiat la Torino, luându-și licența în estetică. Din 1971 este profesor de semiotică la Universitatea din Bologna. A predat la cele mai faimoase universități din lume, fiind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele. Conduce revista VS. Quaderni di studi semiotici. În anii 1960 a fost unul dintre reprezentanții de frunte ai avangardei culturale italiene, numărîndu-se printre fondatorii revistelor Marcatre și Quindici. Din 1959 este consilier editorial al celebrei edituri Bompiani. A primit nenumărate premii și distincții culturale, inclusiv Legiunea de Onoare (1993). Este autor de romane, eseuri, tratate academice și cărți pentru copii. Profesor de semiotică la câteva dintre cele mai celebre universități europene și americane, Umberto Eco a abordat din această perspectivă aspecte cruciale ale culturii zilelor noastre. Prin opera sa științifică, Eco este socotit unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani, iar eseurile sale, scrise cu un umor și o ironie nestăvilite, sunt adevărate modele ale genului.

Articole utile:

La Repubblica Italia

Morto lo scrittore Umberto Eco. Ci mancherà il suo sguardo sul mondo

Le Monde Franța

Umberto Eco, auteur du « Nom de la rose » : mort du plus lettré des rêveurs

The New York Times Statele Unite

Umberto Eco, 84, Best-Selling Academic Who Navigated Two Worlds, Dies

Recenzie la:

Cimitirul din Praga

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *