Target – prima carte multimedia din România

Dacă pe mulţi anul 2000 i-a prins în post şi rugăciune de frica Iadului, Sorin Bogdan a fost reporterul din Iadul iugoslav. Alături de prietenul său Mile Cărpinişan  de la Antena 1, el, trimisul Pro Tv, ne ţinea la curent cu tot ce se întâmpla pe frontul din vecini. Acum, după zece, ani s-a decis să publice toate mărturiile, să-şi supună – judecăţii lumii –  emoţiile, să împărtăşească trăirile şi clipele eroice într-o carte multimedia, intitulată Target. În fiecare zi, pe blogul său www.sorinbogdan.ro, postează capitole dintr-un jurnal de front. Cartea are valoare de mărturie. Nu judecă beligeranţii, doar evocă realităţi tulburătoare.

Cititorul este implicat prin text, sunet şi imagine într-un conflict, al cărui rost puţini îl înţeleg. Cine a câştigat şi cine a pierdut? Există viaţă şi pe front? Cum de terasele restaurantelor erau pline în timpul războiului? Ce înseamnă să fii ziarist acreditat? De ce s-a bombardat Amabasada Chinei? Cum a fost implicată România? Ce fel de arme noi au experimentat trupele NATO? Cum sunt folosiţi ziariştii în războiul care se duce mai mult prin intermediul televiziunilor decât în teatrul de operaţiuni?

Jurnalul on-line are o valoare mai mare decât o mărturie pixellată. E un volum enorm de date, fotografii şi mărturii. Target nu e numai o probă de curaj şi de perseverenţă. E un exemplu de muncă în care autorul foloseşte toate mijloacele moderne pentru ca cititorul „să fie luat prizonier” în ţesătura multimedia. „Cel mai mare păcat de după război este că sârbii au pierdut particula .yu, ca domeniu naţional. Astfel, a dispărut un rezervor imens de fotografii, date şi imagini, ” ne-a declarat autorul primului volum multimedia, publicat on-line.

Fie că sunt jurnalişti consacraţi sau studenţi la jurnalistică, memorialişti profesionişti sau realizatori de interviuri, ori povestitori de succes, internauţi captivi în schemele google-analytics-ului,   istorici sau cronicari, analişti sau specialişti în datul cu părerea, doctori în securitate naţională, ori doctoranzi în demeniul apărării naţionale sau internaţionale, strategi de front sau simli chibiţi ai războaielor, toţi pot găsi în Target tot ce nu au avut până acum: un complex multimedia despre „arta războiului modern”.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *