Sven Hassel – Legiunea blestemaţilor. Blindatele morţii. (Colecţia Adevărul)

Primul volum din seria de autor Sven Hassel cuprinde romanele Legiunea blestemaţilor şi Blindatele morţii
Legiunea blestemaţilor: Porta câştigă la poker amanta unui… baron.

Primul roman al lui Hassel, “Legiunea blestemaţilor”, are o pronunţată tentă autobiografică şi prezintă, fără prea multe figuri de stil, aproape frust, drama “soldatului-carne de tun” din Europa celui de-al Doilea Război Mondial.
„Legiunea” este o veritabilă frescă a dezumanizării de sorginte nazistă, cu lagăre unde se muncea până la exterminare, cu instrucţie la sânge, cu pedepse şi crime odioase. Cele dintâi pagini au fost concepute imediat după capitularea Germaniei naziste, între 1945 – 1949, ani în care Hassel era – încă o festă a sorţii! – prizonier de război.
Câteva scene, prezentate într-un registru aparte, se petrec la Bucureşti, unde Obergefreiterul Porta câştigă la poker amanta unui june… baron.
“Legiunea blestemaţilor” a apărut în 1953, la doi ani după ce Sven Pedersen (Hassel este numele de fată al mamei sale) se căsătorise cu Dorthe Jensen, cea care l-a încurajat şi l-a susţinut întru afirmarea sa în literatură.

„Blindatele morţii”: Moartea seceră primul erou… antierou

Cruntele bătălii dintre fortăreţele cu şenile germane şi ruseşti, Panzerele cu svastică şi T 34 cu stea roşie, trezesc sălbăticia omului primitiv, civilizaţia dispărând brusc, odată cu moartea scuipată din tunurile blindatelor (într-una din încleştări, 85 de tancuri T 34 sunt distruse de panzere în doar o jumătate de oră!). Bombe cu napalm, ce pârjolesc totul în cale, oameni terciuiţi sub monştrii de oţel, case, aşezări ce dispar în doar câteva secunde, toate aceste imagini de apocalips întregesc dramaticul tablou pe care cititorul îl regăseşte sub titlul de „Blindatele morţii”.
Totodată, în capitole scurte, ce dau ritm lecturii, Hassel prezintă amănunte picante din viaţa soldatului („Bordel de front”), îi aduce în prim-plan pe Micuţul şi pe Legionar (acesta din urmă făcându-l KO pe malacul hamburghez), iar Porta, mâncău prin definiţie (nu putea să lupte cu stomacul gol), dă un veritabil recital de maestru bucătar virtual, cu a sa reţetă de „Piure de cartofi cu slănină”. Apare, de asemenea, în prim-plan Sven, în scurta poveste de dragoste cu Ilse şi în aventura de permisie cu prostituata evreică Helen Strasser.
Tot în paginile acestui volum se regăseşte secvenţa în care Bătrânul, sceptic, îşi exprimă îndoiala că Sven va putea scrie cartea despre ai săi camarazi, moartea secerându-l pe primul din grupul eroilor… antieroi.

De acelaşi autor

Gestapo. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *