Surprinzătoarea aventură a lui Conrad Haas continuă

Conrad Haas, un fost un gard imperial, trimis în 1551 de curtea de la Viena la Hermannstadt (Sibiu) pentru a organiza Arsenalul local, provoacă nelinişti şi azi. El a rămas în istoria aviaţiei ca inventatorul rachetei în trei trepte, procedură ce se foloseşte şi azi de către NASA. Temerara acţiune a lui Alexandru Todericiu de a-l repune pe un soclu meritat este de departe de a fi finalizată. De zilele trecute are un monument în curtea Academiei române din Bucureşti. Autor al lucrării este Mihai Rusen. Dezvelirea acestuia s-a făcut în faţa viceprimarului Vienei, Renate Brauner, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ambasadorului Austriei şi a fostului preşedinte Emil Constantinescu.

O copie similară ar fi trebuit să fie montată şi în Dornbach, suburbia vieneză unde se presupune că s-ar fi născut inventatorul. Încercarea de a-i găsi un loc şi la Sibiu a dat greş datorită dezinteresului autorităţilor locale.

Istoria descoperirii savantului uitat

Doru Todericiu, un cercetător român, a găsit manuscrisul Varia ll 374, în 1961, în Arhivele oraşului transilvănean. La scurt timp, a publicat o carte despre descoperirile pirotehnice şi nu numai ale eminentul austriac.

De ce e important manuscrisul? Acesta fiind un coligat, cuprinde trei părţi deosebite şi un atlas de artilerie legate împreună, într-un volum gros. Descoperitorul acestuia mărturisea: „Rachetele desenate de Haas pe fila 201 şi pe dosul ei, reluate mai departe, evadau, prin aspect şi funcţiuni, din matricea timpului în care au fost schiţate după modele reale experimentate, fiabile la nivel tehnic. Desenul de pe fila 201 faţă reprezenta o rachetă cu trei trepte de aprindere, cel de pe versoul acestei file o rachetă cu două trepte de aprindere, utilizată ca mijloc de transport (se văd trei bile aşezate sub coafă, care trebuiau să ia foc după ce racheta ajungea în locul dorit) (vezi fotografia). Mă găseam deci în faţa celor mai vechi imagini cunoscute până în prezent ale unor rachete multiple cu mai multe trepte de aprindere succesivă. Amănuntul că fiecare desen era marcat cu iniţialele lui Haas şi datat devenea de mare valoare. Creaţia tehnică vizionară, dar în acelaşi timp practică a lui Haas, pe care o “descoperisem”, purta o dată bine precizată şi de necontestat – anul 1529.”

Cartea profesorului Doru Todericiu a fost arsă de către securitate imediat de la apariţie. Manuscrisul original a dispărut de la Sibiu. În Arhive rămânând doar o copie.Profesorul a emigrat în Franţa, unde a ţinut mai multe seminarii pe tema descoperirii pionieratului de la Sibiu.

Alexandru Todericiu, fiul profesorului emigrat în timpul dictaturii, continuă lupta de promovarea a savantului uitat. A reuşit să facă rost de sponsorizări pentru două monumente. Unul a reuşit să-l amplaseze în curtea Academiei, acum urmează să convingă şi autorităţile vieneze. Mai în glumă, mai în serios, el spune că „de acum înainte drumul lui Haas către Viena trebuie să se facă prin Bucureşti.” Cartea renumitului cercetător român poate fi comandată aici.

Prof. univ. dr. dr. ing. Doru Todericiu (n. 1921, Piatra Neamţ, d. 2008) este universitar francez, istoric al ştiinţei şi tehnicii, inginer chimist, cercetător ştiinţific la C.N.R.S. (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Paris), doctor în istorie, doctor de stat în litere şi ştiinţe umane (Sorbona, Paris) profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Geneva. Prestigioasa Encyclopaedia Britannica recunoaşte rezultatele cercetărilor prof. dr. dr. ing. Todericiu şi prioritatea Manuscrisului lui Conrad Haas de la Sibiu (Varia II 374) în domeniul creării rachetelor multiple moderne. Membru al Comitetului Lavoisier, prof. dr. dr. ing. Todericiu a publicat, sub pseudonimul Pierre Carnac, o serie de lucrări în edituri de prestigiu (în Franţa la Robert Laffont) din 11 ţări şi ample studii în domeniul ştiinţei şi tehnicii, istoriei civilizaţiilor precum şi lucrări cu caracter enciclopedic general, legate de studiul simbolurilor în cultură şi arta vechilor civilizaţii europene, cât şi al contactelor intercontinentale înainte de Columb. După 1989, în România i s-a publicat, în traducere, volumul „Atlantida, istoria unui mit”, apărut în 2003 la editura Humanitas. În martie 2006 editura franceză L´Arganier i-a publicat volumul „Christophe Colomb et ses fantomes”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Surprinzătoarea aventură a lui Conrad Haas continuă”

  1. ora exacta spune:

    Acest articol chiar ca mi-a placut, bravo!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *