Stoian G. Bogdan – Chipurile

1Pe Stoian G. Bogdan nu poţi să-l citeşti în „Chipurile„. E când tandru sau jovial, când compulsiv-expectorant. În 80 de pagini ne plimbă printre măştile sale, când sentimental duioase, când golăneşti-nevrotice. E greu să-l prinzi printre urlete transformate în suspine şi obsesile în măciuci de cartier. Poeziile grupate în volum au fost scrise pe la 25 de ani. E de înţeles versatilitatea sa artistică. Când baros, când baton de ciocolată. În ultima poezie din volum, „ghilotina cinismului taie lacrima de la radacina”. Punct şi final pentru un nou început. Dar unde bate, acest golănaş al periferiei, venit parcă dintr-o lume a lipsei de tabieturi, a rimei sau canonului?

La Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, în 2008, Stoian G. Bogdan a obţinut Premiul pentru Poezie.

Interesantă intrarea în scenă. Pe Tiuk: „Numele meu este stoian george-bogdan, dar îmi place să mă semnez stoian g.bogdan. Am 20 de ani. De asemenea, îmi place să mă numesc poet, printre altele. poemele pe care o sa vi le scriu, sunt sigur ca nu vor fi primite în cadrul nici unei reviste, aşa că nu mă mai obosesc să le trimit. eu le numesc S.G.Biografice.” Ulterior a publicat în majoritatea revistelor literare.  Scrierea sa derutantă, golănească, tranşantă va stârni pasiuni.

Conform surselor literare, Stoian G. Bogdan este prezentat ca favorit la Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Prima, care se va acorda pe 15 ianuarie 2010, in cadrul unui spectacol de gală, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, informează Reţeaua literară.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *