Stendhal – Roşu şi negru

Născut in micul oraş Verrières, într-o familie umilă, Julien Sorel este dispreţuit de tatăl său pentru lipsa de torţă fizică şl pentru curiozitatea care-l îndeamnă să se informeze în toate domeniile. Părinţii văd în această aplecare a lui Julien o hoinăreală şi o pierdere de timp.

Ocrotit de preotul locului, care-i descoperă calităţile intelectuale, tânărul devine preceptorul copiilor unui nobil din localitate. Fumuseţea şi inteligenţa stăpânei casei, doamna de Renal, îmbinată cu ambiţia tânărului de a urca pe scara socială îi stârnesc interesul şi dragostea. Zvonurile încep să circule şi este obligat să părăsească postul.

După un scurt intermezzo într-un seminar, devine secretarul marchizului de la Molle. De această dată, fiica patronului se îndrăgosteşte de el. Deşi tatăl se opune căsătoriei, îi obţine totuşi lui Julien Sorel un rang de cavaler. Toate oportunităţile par să-i surâdă tânărului aflat la început de drum. O scrisoare de la doamna de Renal dărâmă însă eşafodajul. Furios, Sorel încearcă s-o împuşte pe aceasta în biserică. Evenimentele ce îi urmează acestui episod vor fi pe cât de neprevăzute, pe atât de pline de tensiune.

De acelaşi autor

Roşu şi negru

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *