Stendhal – Roşu şi negru

CopertaOare câţi dintre cei botezaţi cu numele de Sorel ştiu că acesta a fost personajul-cheie al bildungsromanului Roşu şi negru? Julien era un tânăr care îşi dorea să scape de sărăcie. Prin muncă, talent, dar şi cu multă ipocrizie, încearcă să-şi depăşească singur condiţia. Ajunge „bonă” la familia unui primar înstărit dintr-o comună franceză. Bun latinist, admirator al lui Bonaparte, e pe placul stăpânei.  „În salon, oricât de umilă i-ar fi fost ţinuta, ea îi găsea o mare superioritate intelectuală faţă de toţi ce veneau în casă”. La început, lui Sorel îi este greu în noua casă, se obişnuieşte greu cu obiceiurile locului,  nu-i plac copiii, este invidiat de servitori şi simte o profundă aversiune faţă de cei ajunşi. Nu suportă ideea de a se căsători cu Elisa, camerista. Mai marea casei primeşte cu fericire vestea de la preot.  Pare a se fi îndrăgostit de micul ţărănoi, înzestrat cu oare ce  talent.

Venind primăvara, familia de Renal se mută la reşedinţa de vară. Încetul cu încetul între Julien şi doamna de Renal se înfiripă o aventură. Singura care îşi dă seama de ceva este doamna de Derville, o prietenă de-a casei. Pentru doamna de Renal, sentimentele de iubire sunt ceva cu totul nou. „Să fiu oare îndrăgostită? Eu, femeie măritată, să fiu îndrăgostită? Dar pentru soţul meu n-am simţit niciodată nebunia asta întunecată care mă face să nu-mi pot dezlipi gândul de la Julien”. Totuşi, după scurt timp începe să o chinuie ideea păcatului. 

Julien îşi luă un concediu de trei zile pentru a-l vizita pe prietenul său Foque. Acesta îi propune să facă negoţ împreună, Julien însă refuză oferta. Întors la Vergy, îşi continuă periculoasa escapadă cu stăpâna casei.

După lungi aşteptări şi flirturi prelungite se consumă dragostea dintre cei doi. Domnul Renal află de adulter dintr-o misivă anonimă. Doamna îl trimite pe iubit să devină secretar particular al prelatului Besancon. Dar, totuşi, înainte de plecare, tânărul trece prin alcovul doamnei, iar cartea se termină cu urmărirea disperată a lui Sorel de către soţul înşelat.

De acelaşi autor

Mănăstirea din Parma

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *