Sfârşitul anticariatelor

AAAA_mercadoCitind o carte veche, “Luna de vară,” miercuri, Winnie Mercado, proprietara unui anticariat, intenţiona să o pună în grămada de vânzare, notează jurnalista Nanci G. Hutson, într-o ediţie recentă a Newstime.

Vorbăreață, cu cunoştinte enciclopedice, aranjând 35.000 de titluri pe rafturi din lemn etajate, în interiorul magazin ei de 1.200 de metri pătraţi, Mercado este fericită când e vorba să recomande titluri sau să vorbească despre literatură veche și cea nouă. Fiind un cititor avid, a început afacerea cu carte broșată în urmă cu doisprezece ani.

La început a lucrat o zi pe săptămână pentru proprietara de atunci a magazinului, Mary Ellen Rizza.

În 2004 , Mercado a cumpărat afacerea și s-a relocat în 2009 pe strada 774 din BROOKFIELD, în cartierul de afaceri „Patru intersecţii.”

Acum, Mercado are 67 de ani. Se declară obosită de griji în momentul sosirii plăţii facturilor, acum când tehnologia a început să atenteze serios la veniturile sale şi a clienților ei.

Doar un cumpărător a intrat în magazin, în timp ce ea povestea că intenționează să închidă afacerea, când va expira contractul ei în iunie. A spus că a venit timpul să se pensioneze.

„Nu mai pot să-mi fac griji pentru asta, „a spus Mercado, menționând că ea a suferit de pneumonie şi de pierderea părului din cauza stresului.

Spre deosebire de alţi colegi de-ai ei, proprietari de lanticariate, Mercado a evitat folosirea tehnologiei – ea neavând niciun telefon mobil, niciun calculator, doar un abac, în loc de casă de marcat electronică. Nu are POS-uri. Gestiunea o ţinea pe nişte role galbene şi în cap. Unica sursă digitală a ei e un site de schimb de cărţi.
„Eu am un creier deosebit . Știu exact ceea ce am în magazin și unde este fiecare produs, ” a spus Mercado.

Cineva cu expertiză tehnologică ar putea recrea un magazin de nișă, a spus ea . În prezent există o singură librărie de acest gen în Brookfield.

„Întradevăr este prea greu, ” a declarat Nora O’Neill, proprietară a anticarului „Rainy Day” din Bethel, când a aflat de următoare închidere a altei prăvălii de gen.

O’Neill a spus că se bazează pe traficul de pe internet și pe noile tehnologii pentru a atrage clienții într-un oraș cu patru anticariate. „Pentru ca să ai succes trebuie să ai o prezență on-line competitivă,” a spus ea.

Cu trei săptămâni în urmă a vândut cărţi on-line unui client din Islanda. O’Neill a spus că magazinul ei a fost singurul din țară care a avut un exemplar al cărții dorite de un poet islandez .

Magazin lui Mercado este meticulos organizat după titluri, autori și genuri publicistice. Are indicatoare făcute manual care să conducă cititorii la „Misterele elegante,” „Crimele adevărate,” chiar spre ” cărți fierbinţi,” pentru cei care doresc feeria romanelor de dragoste.

Un afiş dintr-o fereastră laterală informează clienții cu privire la decizia sa de a vinde afacerea în luna mai. Mercado a declarat că a acceptat să pună în librărie doar ediţiile publicate în ultimele trei luni, care știe că se vor vinde .

În magazin se vând cărţi la jumătate de preț, clienții care aduc alte volume spre vânzare câștiga un credit de 20 la sută și apoi pot cumpăra altele, jumătate cu credit și jumătate numerar: o carte de patru dolari putând fi obţinută cu doar doi dolari.

Alex Makai, clientul fidel, a fost surprins de vestea închiderii magazinului.

„Îmi pare rău,” a spus el, în timp ce Mercado îi oferea un titlu care credea că i-ar place.

Makai a spus că se bucură de conversaţie când vine în magazin şi de cărți interesante.”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *