Se vor publica „şosetele” lui Neruda?

Pablo NerudaMai mult de douăzeci de poezii nepublicate ale lui Pablo Neruda – lucrări de o „calitate extraordinară”, conform aprecierilor editorului său – au fost descoperite în Chile printre manuscrisele laureatului Premiului Nobel, scrise la sfârşitul vieţii, informează The Guardian.

Editorul său spaniol,  Seix Barral, a catalogat descoperirea ” drept un eveniment literar de importanță universală”, și „cea mai mare descoperire din literatura spaniolă ultimilor ani”. Poemele, care variază de la poezii de dragoste la poezii care se ocupă de obiectele de zi cu zi, au fost scrise la maturitate de Neruda, a declarat editorul. Ele sunt, a spus poetul și academicianul Pere Gimferrer, care este implicat în publicarea poemelor, la fel de pline de „putere imaginativă, de deplinătate expresivă, debordând de pasiune, erotism şi iubire,” precum cele mai bune lucrări ale sale.

Un simplu fragment: „Reposa tu pura cadera y el Arco de Flechas mojadas / extiende en la noche los que petalos Forman tu forma”, care s-ar traduce literal ca „Odihnește-ţi şoldul pur și arcul cu săgeți umede / Întindeţi în noapte petalele care-ţi organizează forma. ”

Adam Feinstein, autor a biografiei lui Pablo Neruda: „O pasiune pentru viaţă”,  a spus că se pare poemele nou-găsite „sunt pline de bogăţie imaginativă, de limbaj și de imagini”, unele dintre ele fiind „poezii de dragoste care se înscriu în stilul său, iar altele fiind ode pentru obiecte simple”.

„Aceasta este o descoperire extrem de interesantă”, a declarat Feinstein pentru „The Guardian”. „În timpul vieții sale, Neruda a spus în glumă că într-o zi editorii săi ar putea să ajungă atât de departe, încât să publice sosetele lui.” Acum, ei au descoperit un lot cu totul nou printre poemele sale  într-un sertar. Ca biograf, „eu sunt foarte nerăbdător să citesc poemele și să găsesc alte exemple ale geniului său liric. ”
Seix Barral a mai precizat că poemele au fost găsite în cutiile de manuscrise ale poetului, păstrate în clădirea Fundaţiei Pablo Neruda din Chile. Acestea vor fi publicate la sfârşitul anului 2014, în America Latină și la începutul anului 2015 în Spania.

Neruda a fost numit „cel mai mare poet al secolului XX, al tuturor limbilor”, de către Gabriel García Márquez. A câștigat premiul Nobel în 1971: „pentru o poezie care cu acțiunea unei forțe elementare aduce  un continent al destinelor și al viselor la viață.” Vestea descoperirii din Chile a noilor manuscrise vine odată cu decizia unui judecător chilian de a deshuma rămăşiţele sale pământeşti, pentru a i se face noi teste dacă a fost ucis de către Regimul Pinochet.

Neruda a murit la 23 septembrie 1972, la doar douăsprezece zile de la lovitura de stat dată de Pinochet.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *