Schopenhauer – Arta de a avea întotdeauna dreptate

CopertaDialectica eristică sau Arta de a avea întotdeauna dreptate este una din rarele scrieri filosofice care se hrăneşte din echivoc şi ironie, deşi mimează ordinea categorială şi disciplina sistemică, venind în completarea şi corectarea organon-ului aristotelic şi încercând o redefinire a dialecticii şi retoricii.

Nu găsim aici supleţea stilistică din aforisme, dar putem ghici, în spatele măştii docte, cu trimiteri precise şi comentarii pertinente, amuzamentul – faţă de sine, de semeni şi de viaţă – cu care Schopenhauer trebuie să fi scris aceste sfaturi „practice”, numai bune de a-i cimenta, în opinia contemporanilor, imaginea de „educator” pe care i-a conferit-o Nietzsche. De altfel, dialectica eristică trebuie să fi fost hrană spirituală pentru inamiciţiile elective ale celui din urmă.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *