S- a stins o stea luptătoare

De Alexandru Cristian

Trecerea în nefiinţă provoacă multă durere uneori şi revoltă. Viaţa este implacabilă si are acelaşi sfârşit. Datoria noastră niciodată nu rămâne neplătită.

Dispariţia unui scriitor suscită dezbateri despre rolul avut în cultura şi literatura unei ţări. Anii comunismului au fost ani de aur ai literaturii române. Marii scriitori au fost luptători cu peniţa şi sufletul. Moartea marelui Augustin Buzura îmi spune că o generaţie care s-a luptat pentru integritatea culturală a ţării noastre se apropie de finalul unei misiuni demne.

Augustin Buzura, Norman Manea, Nicolae Breban şi alţi mari scriitori reprezintă simbolul luptei împotriva infernalei maşinării comuniste. Limba lor a fost sabia noastră împotriva asupritorilor. Dezrădăcinarea ţării noastre a fost oprită de lupta acestor spirite alese.

Academicianul Augustin Buzura a reprezentat un hotar în cultura noastră. Drama intelectualului în perioada roşie este o luptă continuă cu monştrii care doreau strivirea substanţei naţionale. Ca un vajnic apărător, calitate care a fost dobândită din tinereţe, Augustin Buzura a luptat pentru viaţa culturală aşa cum ar fi luptat şi pentru viaţa şi sufletul oamenilor dacă ar fi ales cariera medicală. Augustin Buzura era specializat în fascinanta psihiatrie, loc în care omul se luptă cu demonii săi. Luptându-se cu demonii unei epoci Buzura a scris romane de o mare subtilitate psihologică.

Absenţii, Feţele tăcerii, Orgolii, Refugii sunt romanele scrise de Augustin Buzura care deplânge deplorabila stare a omului învăţat într-o lume ciudată cu valorile răsturnate. Academicianul Augustin Buzura a fost şi va rămâne şi o mare conştiinţă culturală, sub conducerea sa a luat fiinţă Institutul Cultural Român, o instituţie ce face auzită vocea culturii noastre peste hotare.

Dispariţia Academicianului Augustin Buzura este un moment dureros pentru cultura noastră, un vârf al luptei pentru spiritul şi cultura română s-a stins… din lecţia vieţii lui avem de învăţat.

Opera sa a fost scrisă în slujba oamenilor şi a culturii.

 

(n. 22 septembrie 1938, Berința, județul Maramureș – d. 10 iulie 2017, București)

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *