Ruxandra Cesereanu „Un Singur cer deasupra lor”

Ruxandra Cesereanu isi lanseaza pe 11 mai 2013, de la ora 14:oo, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu-Marmatiei, volumul „Un Singur cer deasupra lor„. Va avea loc lansarea de carte, sesiune de autografe si o prezentare sustinuta de autoare.

RUXANDRA CESEREANU este poetă, prozatoare, eseistă. Este, de asemenea, conferenţiar în cadrul Catedrei de literatură comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia susţine ateliere de scriere creativă în poezie şi proză. Un singur cer deasupra lor este prima carte de proză realistă a Ruxandrei Cesereanu (cunoscută, până acum, ca autoare de proză fantastică şi de autoficţiuni).

Din poezia și proza autoarei, publicată până acum, amintim câteva titluri: Zona vie (poeme, 1993); Oceanul Schizoidian (poeme, 1998, 2006); Kore-Persefona (poeme, 2004), Coma (poeme, 2008); Purgatoriile (proză scurtă, 1997), Tricephalos (roman, 2002), Nebulon (proză scurtă, 2005), Nașterea dorințelor lichide (proză scurtă, 2007), Angelus (roman, 2010). La Editura Polirom a mai publicat variate eseuri de mentalitate: Decembrie ’89. Deconstrucţia unei revoluţii (2004, 2009), Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste (2005) şi Năravuri româneşti. Texte de atitudine (2007).

 

Un singur cer deasupra lor este un roman-frescă despre transformările de natură umană şi socio-politică petrecute în România de la începuturile obsedantului deceniu comunist până după revoluţia din 1989. Astfel, micile istorii ale unor oameni aflați de partea puterii comuniste sau împotriva ei (luptători în munţi, deportaţi, deţinuţi politici, opozanţi, disidenţi, frontierişti, revoluţionari, dar şi lideri ai Securităţii, preşedinţi de stat, torţionari, delatori şi mulţi alţii) sunt înglobate şi dau contur istoriei mari. Victime şi opresori, cu toţii trăiesc sub acelaşi cer, între 1945 şi 1991, limitele cronologice ale frescei epice la care autoarea a lucrat un deceniu. Ruxandra Cesereanu înfăţişează o sinteză narativă cu vieţi şi morţi controlate de o istorie colectivă violentă, asemănătoare lumii zugrăvite de Varlam Şalamov în Povestiri din Kolîma.

 

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *