România la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt

1Conform tradiției, Ministerul Culturii organizează standul național la ediția din acest an a celui mai important târg de carte din Europa – Frankfurter Buchmesse / Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt. În perioada 8-12 octombrie 2014, editori, agenți literari, scriitori, dar și publicul larg se vor întâlni la Frankfurt cu literatura română. Scriitorii invitați de Ministerul Culturii sunt Liliana Corobca și Cosmin Perța. Institutul Cultural Român este partener al proiectului, alături de Asociația Editorilor din România și Uniunea Editorilor de România.

Evenimentele vor fi găzduite la standul național care se găsește în Hala 5.0, poziția B122. De asemenea, Ministerul Culturii organizeză o lectură din volumele „.Stammbaum” și „Familienlokal”, care reprezintă selecții din poeziile lui Cristian Popescu (1959 – 1995), traduse în limba germană de Ernest Wichner pentru editura Hochroth din Berlin. Pe perioada Târgului, standul României va găzdui și evenimente ale Asociației pentru Performanță și Cultură, precum și ale editurii Pop din Munchen.

Moderarea și traducerea în cadrul evenimentelor vor fi asigurate de Anca Fronescu, Ernest Wichner și Jan Cornelius.

Editurile care au trimis titluri pentru a fi expuse la standul României sunt: Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Gama, Gramar, HAC!, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, House of Guides, Institutul Cultural Român, Institutul European, Max Blecher, Editura Militară, Monitorul Oficial, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, RAO, Teopiticot, Tracus Arte, Trei, Universitaria, Universitatea din București, Universitatea de Vest, Vivaldi, Vremea.

Evenimentele de la standul României se vor desfășura după cum urmează:

Joi, 9 octombrie, de la ora 16.00 – “Warm up cu cele mai frumoase cărți din România”. Un eveniment organizat de către Asociația pentru Performanță și Cultură împreună cu Asociația Editorilor din România, în cadrul căruia va avea loc prezentarea cărților selectate în concursul național de design pentru carte „Cele mai frumoase cărți din România”, precum și a unor cărți ilustrate românești.

Sâmbătă, 11 octombrie, între 11.30 și 12.30, Cosmin Perța își prezintă volumul Teofil și câinele de lemn, apărut la Editura Herg Benet. Moderarea și traducerea în cadrul evenimentului sunt asigurate de Jan Cornelius.

De la ora 14.00, lansarea cărții Eine sentimentale Chronik aparținând scriitoarei Adriana Cârcu, volum apărut la editura WaRo, tradus în germană de Walter Roth. Moderarea: Romanița Constantinescu.

De la ora 15.00, prezentare și discuții pe baza romanului Kinderland aparținând autoarei Liliana Corobca, apărut la editura Cartea Românească. Traducerea în limba germană este asigurată de Ernest Wichner, iar moderarea de către Anca Fronescu.

De la ora 16.00, lansarea volumelor Stammbaum și Familienlokal, reprezentând selecții din poeziile lui Cristian Popescu, traduse în germană de către Ernest Wichner, pentru editura Hochroth din Berlin. Moderarea e asigurată de Anca Fronescu.

Ultimul eveniment de sâmbătă va avea loc de la ora 17.00 și este intitulat Interferențe literare româno-germane (I). În cadrul acestuia, editura Pop invită publicul la sărbătorirea împreună a trei dintre autorii care au împlinit sau împlinesc în acest an vârste rotunde. Vor avea loc lecturi și dezbateri cu prezentarea cărților recent apărute aparținând lui Dieter Schlesak, Klaus Martens și Horst Samson. La eveniment vor participa și autorii Rainer Wedler și Barbara Zeizinger, precum și editorul Traian Pop.

Duminică, 12 octombrie, în intervalul orar 13.00 – 15.00, va avea loc a doua parte a evenimentului organizat de Editura Pop, respectiv Interferențe literare româno-germane: „Trecutul nostru cel de toate zilele. Între denunțul infernului și firimituri de nostalgie“. Ca și la întâlnirea de sâmbătă, formatul este de lectură și dezbatere cu teme din cărțile recent publicate aparținând autorilor Benedikt Dyrlich, Adelheit Szekeresch, Steliana Huhulescu, Ondine Dietz,  Peter Ettl și Horst Samson. Autorii cărților vor fi insoțiți de Barbara Zeizinger și Theodor Vasilache.

Ministerul Culturii mulțumește Institutului Cultural Român, Asociației Editorilor din România, Uniunii Editorilor de România, precum și celorlalți parteneri pentru ajutorul oferit în organizarea prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt.

Sursa ICR

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *