Roland Barthes – Eseuri critice

UnknownSemioticianul Roland Barthes a scris în perioada anilor ’60 o sumedenie de articole, grupate în Eseuri critice.  Era angajat în acelaşi timp în analiza literară, în schiţarea unei ştiinţe semiologice şi în apărarea teoriei brechtiene despre artă. Asamblarea lor – aşa cum şi recunoaşte autorul – este nestructurată, cartea nefiind scrisă pentru un destin cultural, ci din cioburi progresive care caută să contureze trăirile sale de atunci.

Daca Barthes îşi punea nedumerit întrebarea în 1971 la publicarea cărţii asupra actualităţii textelor ce o compun, acestea fiind scrise cu aproape douazeci de ani înainte, când încă mai era preocupat de Baudelaire, de Caracterele lui La Bruyer sau de opera lui Kafka, ce să mai înţelegem noi cititorii de astăzi obişnuiţi să înghiţim lucrurile pe nemestecate?

Roland Barthes era şmecher. Ştia că o carte nu poate fi înţelească fără cealaltă apărută sau în curs de apariţie. El vindea două într-una sau chiar trei într-una, când încă nu a apărut oferta de cafea, cu celebra reclamă de azi.

De acelaşi autor

Plăcerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lecţia

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *