Roberto Bolaño – Târfe asasine

1De Alexandru Cristian

Viaţa este un tablou sau o scenă de teatru plină de personaje care se luptă pentru a fi recunoscute.Când a murit împăratul Octavian Augustus acesta a spus: Dacă v-a plăcut reprezentaţia, vă rog aplaudaţi! Viaţa noastră este mult prea scurtă pentru a fi trăită fără plăcere, iar plăcerea mea trebuie să fie în limita de a nu-l răni  pe celălalt.Trebuie să trăiesc frumos fără a-l răni pe celălalt.

Volumul de povestiri Târfe asasine(Putas asesinas) are un titlu provocator, incitant.Titlul volumului este dat de o povestire omonimă în care este descrisă o femeie care îl înlănţuie şi apoi îl omoară pe bărbatul cu care s-a culcat.Roberto Bolaňo a scris acest volum cu gândul la viaţă, o viaţă plină de răutate, mizerie, trădare, meschinărie, clevetire, ură, crimă, relaţii patologice, psihopatologii sexuale, psihopatii, nevroze provocate de alcool sau de droguri.Este un volum format din 13 povestiri pline de viaţă, savuroase, dar nu o viaţă însorită ci o viaţă condusă de un soare negru.

Negativismul nu este o trăsătură specifică scriiturii lui Bolaňo, caracteristica sa este prezentarea vieţii ca un întreg.Dacă scriitura lui ni se pare dură este pentru că viaţa aşa şi este.Bineînţeles că în viaţă sunt şi lucruri fericite dar timpurile ne arată că asupra acestui pământ planează răutatea şi necredinţa.Desacralizarea lumii este surprinsă de Bolaňo în acest volum, dublată de pierderea conştiinţei dar şi de golirea de substanţă sufletească a omului, animalizarea sa.

Povestiri precum Ochiul Silva, Zile din 1978 sunt povestiri despre o viaţă absurdă, violentă care te poate duce la sinucidere.Sunt povestiri care se confundă cu perioada dictaturii chiliene.Ultimele amurguri pe pământ este o povestire dostoievskiană care surprinde relaţia tată-fiu domninată de dragoste dar şi de mizeria pulsiunilor primare.Prefigurarea lui Lalo Cura este povestea unui tânăr crescut în mijlocul filmelor porno, mama sa fiind actriţă, în această povestire iubirea nu depăseşte stadiul de instinct.Întoarcerea este o povestire despre secretele intime ale unui mare creator de modă, inclinaţiile sale sexuale ţin de domeniul patologicului demonic.Buba este o poveste despre fotbal şi magie, despre superstiţie şi religie.Carnet de bal este o povestire care încearcă să  despartă literatura chiliană de figura mitică a lui Pablo Neruda care “va continua să strălucească, va continua să planeze asupra unei literaturi închipuite numită literatura chiliană”.

Povestirile scrise la diferite persoane, predominând persoana I sunt pline de înţeles asupra vieţii.Sunt povestiri vii, sunt trăite, sunt poveşti care îţi rămân în minte şi te fac să realizezi că viaţa este  frumoasă în funcţie de unghiul din care o priveşti, de privilegiat sau de condamnat.Scriitura lui Bolaňo este una vie, colorată presărată cu neologisme sau cu expresii de mahala, este un tablou veridic al societăţii în care  a crescut şi s-a format dar şi a lumii în care a trăit.

Realismul acestor povestiri este dur, este în alb şi negru alte culori nu pot exista în viaţă, non-culorile ne conduc viaţa.Compromisul într-o societate dominată de minciună devine un jalnic patetism şi o înfrângere în faţa sorţii, această înfrângere duce la scoaterea din scenă sau din tablou al unui personaj.Viaţa este un spectacol.

 

De acelaşi autor

O stea îndepărtată

Order Târfe asasine Preţ @ RON17,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *