Roberto Bolaño – O stea îndepărtată

1De Alexandru Cristian

Carnavalul veneţian a suscitat interesul oamenilor din toate epocile, misterul a fost întotdeuna căutat şi promovat.Măştile care au un colorit divers pot provoca plăcere, teamă, ură, frică, dorinţă. te pot purta prin toate sentimentele şi senzaţiile comune omului.

Poate cineva care scrie poezii, care este un om educat să devină un criminal notoriu?O stea îndepărtată(Estrella Distante) ne spune că da,  un om poate avea măştile sale indiferent de comportamentul său.Toţi avem masca noastră şi toţi ne adaptăm comportamentul în funcţie de situaţie.Bolaňo a creat un roman misterios, un thriller care se amestecă cu literatura, unde poezia poate fi revoluţionată sau poate rămâne la fel o eternitate, unde valoare rămâne valoare indiferent de  ce spune restul.

Romanul scris la persoana întâia ne povesteşte istoria lui Carlos Wieder, care timp de aproape 15 ani duce o dublă viaţă, de poet şi pilot dar şi cea de asasin.Este cunoscut ca un poet bun Alberto Ruiz-Tagle, ca un om de care femeile sunt îndrăgostite.

În paralel este pilot şi organizează expoziţii de scriitură aeriană, în care scrie citate din Bibilie sau din alte opere.Cutremurător este că la o expoziţie acesta scrie pe cer numele unor femei pe care el le-a ucis, nimeni neştiind acest lucru.Este dat în vileag când într-un acces de nebunie organizează o expoziţie de fotografie în care sunt prezentate crimele sale, după această întâmplare dispare  din societatea chiliană.Dar urmele sale sunt întinse pe toată Europa apărând în diverse reviste, semnând poezii sau articole.Numele său este auzit şi într-o oribilă crimă din Italia, unde se angajase ca şi cameraman sub numele de R.P.English, un cameraman care şi-a masacrat întrega echipă care realiza filme pentru adulţi.În cele din urmă este prins şi asasinat de un celebru poliţist al epocii Allende.

Titlul romanului O stea îndepărtată este o metaforă care se referă la avionul pilotat de el, care apărea din nori şi scria versuri pe cer.După ce termini romanul realizezi că este o metaforă sanglantă, plină de înţelesuri abscunse, este o stea neagră, o stea a morţii.El este ca un vestitor al morţii pe cerul statului Chile, de fapt unul dintre versurile sale din scriitura aeriană este Eu sunt moartea, moartea este inima mea.

Crima este la Bolaňo ceva mascat, ocultat.Criminalul lui Bolaňo este un intelectual, un schizoidic genial, un psihotic maladiv cu certe calităţi cognitive.Crima este un ritual intelectual, victima este sedusă de aparenţa de superioritate a criminalului.Nu este violentă sau demonică este o plăcere intelectuală izvorâtă dintr-o boală psihică.Măştile veneţiene ale criminalului sunt tulburările sale obsesiv-comportamentale sunt măştile unei boli psihice.Este un roman scris alert, care te ţine cu sufletul la gură, nu este un roman de groază este o reprezentare veridică a tipului de criminal modern, un om respectat în societate un om care nu trezeşte bănuieli dar care poate fi un monstru cu o mască veneţiană plină de şarm.

Nu trebuie să ne încredem în măştile oamenilor, uneori oamenii cei mai inteligenţi şi drăguţi sunt un semnal de alarmă, ca şi cei singuratici, aceştia din urmă  prezintă de  foarte multe ori  tulburări psihotice grave. Omul dacă este singuratic înnebuneşte.Masca veneţiană ascunde chipul omului dar nu poate ascunde ochii.Bolaňo ne spune că ochii sunt cei care trebuie priviţi la oameni, de aceea de a lungul acestui roman ochii lui Wieder nu ne sunt descrişi.Să rupem măştile veneţiene de pe faţa semenilor noştri şi îi vom putea înţelege mai bine sau să ne vom putea feri.


De acelaşi autor

Târfe asasine

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *