Richard Dawkins – Un rău pornit din Eden. Codul genetic, calculatorul şi evoluţia speciilor

Pentru Richard Dawkins evoluţia seamănă cu „răul pornit din Eden” despre care vorbeşte Biblia, un rău al informaţiei purtate de ADN, în curgerea căruia genele se unesc, concurează şi uneori se separă, formând specii noi. Pornind de la analogia între mecanismele genetice şi calculator, ideea centrală a cărţii Un rău pornit din Eden. Codul genetic, calculatorul şi evoluţia speciilor este că omul funcţionează ca „o maşină de supravieţuire”, programata astfel încât genele să se perpetueze.
Acest model informatic ii permite lui Dawkins sa abordeze problemele fundamentale din biologie: cum a explodat „bomba replicaţiei” numită viaţa; cum au evoluat speciile şi care e cauza diversităţii lor; de ce copacii din păduri sunt înalţi, deşi e mai economic să fie scunzi; de ce moştenim genele unor maladii fatale; cum a fost primul om.
Autor a numeroase cărţi de mare răsunet şi influenţă (între care Ceasornicarul orb, apărut  la Humanitas), Richard Dawkins, în prezent profesor la Oxford, este unul dintre cei mai cunoscuţi biologi contemporani.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *