Ana Maria, îngerul ei, i-a fost dată tatălui. După o aventură greu de descris, a reuşit să o aducă clandestin la Viena. Când se credea o femeie împlinită, Ana Maria, ajunsă adolescentă, a fost internată de urgenţă la un spital din Viena. Acolo medicii nu i-au descoperit boala, tratând-o ca pentru o răceală iar psihologul recomandându-i să-şi înceapă viaţa sexuală. Disperată, şi-a dus fata înapoi în ţară. Căzuse regimul Ceauşescu. Medicii de la Timişoara au fost primii care au descoperit lupusul, o boală gravă care provoacă mereu febră şi slăbirea organismului.
Întoarsă în capitala luminii, a muncit din greu într-un Imbiss aflat aproape de stadionul echipei Rapid Viena. Acolo a cunoscut oameni de la periferia societăţii. Aşa i-a ieşit în cale Manfred,un alt pierde vară, specialist în falimente imobiliare. L-a luat de suflet alături de ea, ca pe un tată adoptiv. L-a ţinut ani de zile în spate. Când boala fetei s-a agravat, Mariana şi-a vândut apartamentul moştenit de la tatăl ei din Arad şi a pornit o afacere pe cont propriu, în gara oraşului luminilor. Administraţia locală i-a oferit un local părăsit. După ce a curăţat locul, a aflat şi numele vechi al localului: s’Marandl, la Mariana, care era defapt un film celebru al anilor ’60, în care personajul principal, o femeie, cu un copil mic, reuşea să prospere doar după ce a deschis un mic restaurant.
Când lumina se întrezărea tot mai clar în viaţa Marianei, atât de zbuciumată şi de încercată, iar Ana Maria devenise un ausslander premiant în echipa de dansuri şi la şcoală, Lupusul, îngerul negru, îşi arăta tot mai mult colţii. „Am să mor, mami!” Fata visa noaptea cum creşte în trupul ei un omuşor, în formă de falus. Medicii vienezi îi prescriau parcă, în bătaie de joc, începerea vieţii sexuale. Aşa fata cu o boală gravă ajunse să se îndrăgostească de Gabriel, fiul unor trasnfugi, tot de România, care se ocupau cu furturile din magazine. Mariana prosperând, îi dădea chiar 200 de euro pe zi, iar tinerii îndrăgostiţi zăboveau ore întregi în Lugner City şi pe Mariahilferstrasse. Mariana făcea orice să o ştie pe Ana Maria fericită, chiar dacă recunoştea în partenerul fiicei un personaj asemănător cu fostul ei soţ. Când totul părea că merge spre bine, partenerul ei austriac Manfred a dispărut subit şi astfel a aflat că lăsase o datorie de aproape o sută de mii de euro la fisc. Urmărită, acuzată de evaziune, firma de tranzacţii imobiliare fiind pe numele ei, a fost nevoită să o ia din nou de la capăt. Boala se agrava. Îngerul negru nu-i dădea pace fetei, tot mai îndrăgostită. Doar în ultima pagină a cărţii, cititorii află despre moartea Anei Maria în Kaiserin Elisabeth, un spital vienez.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply