‘Prinţul din negură’ de Carlos Ruiz Zafon, o fascinantă aventură despre teamă, curaj, dragoste şi prieteni

Carlos Ruiz Zafón este unul dintre cei mai îndrăgiţi romancieri ai momentului.
Prinţul din negură (traducere din limba spaniolă de Alina Ţiţei) reprezintă primul volum al unei trilogii dedicate publicului tînăr. Ediţia în limba romană a cărţii va sosi din tipografie în cea de-a doua săptămînă a lunii iulie.
Din opera lui Carlos Ruiz Zafon, în colecţia BIBLIOTECA POLIROM au apărut în traducere: Umbra vîntului (2005), Jocul îngerului (2009) şi Marina (2010).



Sîntem în anul 1943, iar Europa este măcinată de război. Familia Carver se hotărăşte să se instaleze într-un orăşel de pe coasta Atlanticului. O pisică neagră şi un orologiu ce măsoară timpul în mod bizar sînt doar primele semne ale unei enigme ce se va adînci cu fiecare pas. Noua locuinţă ascunde o taină inimaginabilă. De cum îi trec pragul, lucruri stranii încep să se petreacă, iar în aer pare că pluteşte încă spiritul lui Jacob, fiul foştilor proprietari, care a murit înecat. Cu ajutorul prietenului lor Roland, Max şi Alicia Carver încearcă să desluşească împrejurările acestei morţi misterioase. Statui fermecate, vise ciudate, apariţii înfricoşătoare, o colecţie de filme neobişnuite şi povestea sinistră a vasului Orpheus îi vor conduce pe tineri către un personaj cu puteri supranaturale: Prinţul din negură… o creatură diabolică, întoarsă din trecut pentru a lichida o datorie mai veche. Porneşte alături de tinerii eroi într-o fascinantă aventură despre teamă, curaj, dragoste şi prietenie care le va schimba vieţile pentru totdeauna şi descoperă cît de mare este preţul unei dorinţe împlinite dezlegînd un puzzle literar plin de intrigă şi mister!

Prinţul din negură este primul dintr-o serie de romane „pentru tineri“, alături de Palatul de la miezul nopţii, Lumini de septembrie şi Marina, pe care le-am scris cu cîţiva ani înainte de a publica Umbra vîntului. Unii cititori mai maturi, influenţaţi de popularitatea acestuia din urmă, vor fi tentaţi poate să exploreze povestirile acestea pline de mister şi aventură, şi nădăjduiesc ca şi unii din cititorii de generaţie nouă, de le vor găsi pe plac, să pornească astfel în propria aventură a lecturii pentru toată viaţa. Şi unora, şi altora, cititori tineri şi tineri cititori, nu-mi rămîne decît să vă transmit recunoştinţa acestui istorisitor de poveşti, care încearcă necontenit să vă cîştige interesul şi care vă doreşte lectură plăcută. (Carlos Ruiz Zafón)

FRAGMENT IN AVANPREMIERA
Cînd ajunseră la poalele drumului care urca spre far, Max simţi că muşchii picioarelor aveau să i se înmoaie ca margarina în doar cîteva secunde. înainte de plecare, Alicia venise cu propunerea să ia cealaltă bicicletă care zăcea încă la umbra şopronului, dar Max respinsese ideea, oferindu-se s-o ducă el, aşa cum făcuse Roland cu o zi în urmă. După un kilometru, Max începuse să regrete o asemenea bravadă.

Ca şi cum prietenul i-ar fi intuit suferinţa din timpul lungului marş, Roland aştepta cu bicicleta lui la începutul drumului. Cînd îl văzu, Max se opri din mers şi o lăsă pe sora lui să coboare. Trase adînc aer în piept şi îşi masă coapsele, înţepenite din pricina efortului.

— Cred că te-ai micşorat cu vreo patru sau cinci centimetri, zise Roland.

Max se hotărî să nu-şi răcească gura răspunzîndu-i la glumă. Fără să scoată o vorbă, Alicia se urcă pe bicicleta lui Roland şi o porniră din nou la drum. Max aşteptă cîteva secunde înainte să înceapă iar pedalarea, la deal. ştia deja pe ce-şi va cheltui primul salariu: pe o motocicletă.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *