Prezență românească la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură „Lumea Cărții” de la Praga

CopertaRomânia participă, în perioada 14-17 mai 2015, la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură „Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei. La manifestare vor fi prezenți scriitorii Adela Greceanu, Răzvan Petrescu, Ciprian Măceșaru, M. Duțescu, Ștefan Ivas, Alexandru Matei, invitați ai Ministerului Culturii, și Nicolae Rusu și Aida Boldeanu, invitați ai Institutului Cultural Român de la Praga. Poezia va avea un rol special în cadrul manifestărilor literare la standul național, organizat de Ministerul Culturii.

Toate evenimentele se vor desfășura la standul național din cadrul Palatului Expozițional din Praga, locul de desfășurare al Târgului.  Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul, România deținând acest statut în anul 2012. Temele principale ale manifestării culturale sunt Fotograful și cartea, Cărțile campioane mondiale pentru tânărul public cititor, Diaspora literară și cehii din lume.

Invitații Ministerului Culturii vor susţine prezentări de carte și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, Numele meu este Bryan Ruiz (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător(Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din Şi cuvintele sunt o provincie (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din Mila schimbă gustul cărnii (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din Uranus Park (Polirom, 2014). Invitații Institutului Cultural Român sunt Nicolae Rusu, care va citi din volumul său de proză Șoboloaniada și Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii. Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii.

Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Praga, ediţia 2015, este următorul:

Joi, 14 mai
De la ora 17:00, lectură de proză  şi prezentare de carte: Nicolae Rusu, Şobolaniada, şi lectură de poezie şi prezentare de carte Ciprian Măceșaru, Numele meu este Bryan Ruiz – translaţie şi moderare: Jiří Našinec, Kryštof Míka și Alexandru Matei, eveniment organizat împreună cu ICR Praga.
De la ora 18:00, vor avea loc două lecturi: Lidia Našincová, din Jáchym Topol şi Roman Ráž, în traducere cehă, şi Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii – în cadrul temei „Diaspora literară”, eveniment organizat de ICR Praga.

Vineri, 15 mai
De la ora 16:00, lectură de proză şi prezentare de carte: M. Duțescu, Uranus Park –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.
De la ora 17:00, lectură şi prezentare de carte: Ciprian Măceșaru, Despre nerăbdarea de a fi răbdător – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Sâmbătă, 16 mai
De la ora 13:00, dezbatere literară cu autorii invitaţi ai Ministerului Culturii și cei ai Institutului Cultural Român – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.
De la ora 14.00, lectură de poezie şi prezentare de carte: Adela Greceanu, Şi cuvintele sunt o provincie – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.

Duminică, 17 mai
De la ora 13:00, lectură proză şi prezentare de carte Răzvan Petrescu, Rubato –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei;
De la ora 14.00, lectură de poezie și prezentare de carte Ștefan Ivas, Mila schimbă gustul cărnii – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Editurile care au contribuit cu cărți la expoziția de la standul național sunt: Editura Academiei Române, Adenium, Asers, Grupul Editorial Art, Asers, Cartea Copiilor, Casa de Pariuri Literare, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Editura Muzeelor Literare, Didactica, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Editura Muzeelor Literare, Paideia, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea. De asemenea, standul național va găzdui o expoziție de design de carte – „Cele mai frumoase cărți din România, 2014”.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *