Povestea unei tinere scriitoare, devenită celebră, graţie online-ului

Amazon Kindle e-book reader“Stirea că un sfert din TOP 100 – titluri ale celor mai bune cărţi Kindle publicate pe Amazon – provine de la autori indie ( în afara mainstream-ului)  nu mă surprinde,” spune  Beth Reeks de la The Guardian.

EBook-ul poate revoluţiona viaţa unui tânăr romancier aspirant

Am început să scriu online. Sătulă de citit despre vârcolaci, vrăjitori sau vampiri, am postat prima mea carte: „Kissing Booth” ( o poveste de dragoste între liceeni, fără nici creatură mitologică), pe o platformă, numită Wattpad, când aveam 15 ani. Astfel de platforme ajută scriitorii amatori să-şi popularizeze operele şi să primească feedback-uri de la cititori. Am reuşit să public prima mea carte,  sub numele de Betthe kissing both bookisealah Reekles , capitol cu ​​capitol.  Am atras mai mult de 19 de milioane de utilizatori de internet, succes care a stârnit interesul editurii Random House, cea care  mi-a şi publicat trei cărţi.

Platforma despre care vorbeam este potrivită celor care vor să scrie şi să-şi dezvolte abilităţile narative.

Există şi în România. Dar nu la fel de dezvoltată.  Click aici!

Ce este interesant e că primeşti reacţii instantanee. Simplul fapt că ai văzut că oamenii ţi-au citit cartea, chiar dacă nu au lăsat un comentarii, îţi dă un impuls şi încredere în tine.

Pentru majoritatea oamenilor lumea editorilor este intimidantă. Înainte de a a ajunge la o editură trebuie să găseşti un agent literar. Self-publishing-ul unei cărţi electronice e gratuit, rapid şi la îndemână. Desigur există şi dezavantaje. Cartea ta nu are un format fizic. Trebuie să-ţi faci singur redactarea şi marketingul. E indicat să citeşti instrucţiunile de publicare. Am deznădăjduit prima oară când am aflat că tinerii scriitori nu şi-au luat toţi banii de pe urma publicării cărţilor digitate.

bookiseala beth reekles si cartea sa the kissing bothPentru promovarea cărţii mi-am ţinut un blog, o pagină de facebook şi un cont de twitter.

Un lucru demn de reținut este că, pentru a vă promova munca, explică autoarea în prestigioasa publicaţie The Guardian,  aveţi nevoie de o relaţie cât mai directă cu fanii şi să le păstraţi viu interesul. Asta poate suna ca „muncă grea”  şi poate fi, dar pentru mine a meritat.

Există în continuare controverse în jurul cărţilor publicate direct de autori pe noile suporturi electronice;  schimbă punctul nostru de vedere privind piaţa cărţilor, convingându-ne să scriem mai accesibil pentru toată lumea . Există multe povești de succes ale tinerilor autori. Mulţi au fost preluaţi de edituri, după ce au fost descoperiţi on-line. Fie că au dorit să scrie sau să obţină bani, acum au priză la cititori şi le-a dispărut teama de respingere. Asistăm la o revoluţie de jos în sus. Şi asta e un lucru extraordinar.

 

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Povestea unei tinere scriitoare, devenită celebră, graţie online-ului”

  1. Loredana M. spune:

    Edituri indiene (din India) sau edituri indie, care reprezinta o ramura diferita de editurile mainstream, pe care le stie toata lumea? Eu asta n-am inteles…

  2. Ilă Citilă spune:

    mulţumesc pentru sesizare. E vorba de indie, noua metodă de a-ţi publica singur opera pe un suport new-media.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *