Octavian Soviany şi spiritul lui Kostas Venetis

Deşi afară era o vreme de vipie, Kostas Venetis, profesorul Octavian Soviany sau amfitrionul Andrei Ruse, unul dintre ei (nu se ştie care n.a.) a umplut mansarda localului Shift Pub din Bucureşti, la prima reuniune din 2011 a Clubului de lectură.

Profesorul Octavian Soviany, continuatorul cenaclului Euridice, a citit fragmente din romanul său de epocă Viaţa lui Kostas Venetis. O poveste scrisă de un scrib, poreclit „Nemţoaica,” despre un personaj al secolului XlX, simbol al răului,  ascuns de către societate. Nici malahia din ştremeleangul învârtoşat ce i-a umplut hăinuţele lui Biulbiul, nici purtările femeieşti ale secretarului Manoil, nici vicleşugurile criminale ale franţuzului Aleppo Aleppi n-au şocat asistenţa. Ba mai mult, puţini au căzut pradă crispărilor, mulţi fiind interesaţi de profunzimea personajului. S-au pus multe întrebări din sală. Autorul a oferit o carte cadou pentru cea mai bună dintre acestea. „Îl iubiţi pe Kostas?” a fost întrebat povestaşul. Râzând a răspuns că nu ştie dacă el l-a creat pe Kostas Venetis sau invers.

Octavian Soviany a povestit cum Nora Iuga a găsit undeva (nu se spune unde) o cruce cu acest nume care i s-a părut interesant. De la discuţia cu celebra poetă care trăieşte în Germania, autorul a făcut o pasiune pentru grec şi i-a ieşit un personaj fabulos. Când Andrei Ruse a întrebat despre ce ar zice spiritul celui trecut la cele veşnice cu acest nume, trosc, a căzut volumul de carte de pe maşina veche de scris. „Spiritul a răspuns”.

Cronica romanului, aici!

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *