O nouă eră Nobel

DSC_3667-2Recunosc am fost uluit și chiar consternat de aflarea câștigătorului Premiului Nobel pentru Literatură. Vă mărturisesc pariasem pe Ismail Kadare, dar îmi doream foarte mult să-l câștige Norman Manea. Nu a fost să fie.  A fost o jurnalistă din Bielorusia. Am privit sceptic nominalizarea pănă m-am dus la o librărie și am citit o pagină din cartea apăruta în România. Am cumpărat cartea și am citit-o toată.

             La final am realizat că deja intram într-o nouă eră a Premiului Nobel. Și că investigațiile de presă pot deveni atât de importante încât să fie răsplătite cu un astfel de prestigiu.

Trebuie să vă mărturisesc că mă bucur că și instituțiile conservatoare evoluează dar îmi păstrez o rezervă. Nobelul trebuie să rămână literaturii iar Pulitzer sau Lorenzo Natali sau orice alt  prestigios premiu trebuie atribuit presei. Deși Svetlana Aleksievici a scris o carte minunată, cutremurătoare și merită orice premiu, acordarea Premiului Nobel a arătat că viziunea Academiei Suedeze s-a schimbat. Am intrat într-o nouă eră a Premiului Nobel. Deși  a fost criticat că s-a politizat Nobelul a evoluat spre probleme fundamentale ale omenirii: știință, criză economică, socială, clivaje sociale. Cărțile în acest domeniu, mă refer la cele cu alură beletristică, vor fi de acum încolo mai prezente pe listele scurte ale Academiei Suedeze.

Ca și gând de final m-aș bucura ca tragedia comunismului și deceniul absurd expus de Norman Manea să primească o recunoaștere deplină sau sinistra Albanie atât de minunat expusă de Ismail Kadare.

Premiul Nobel ne va mai oferi multe surprize dar și certitudini. Îndrăznesc să fac o predicție.

 

În anul 2016 laureatul Premiului Nobel pentru Literatură va fi poetul sirian Adonis când poate situația din Siria se va tranșa cumva.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *