„Nuntă în Basarabia”, astăzi, la Bucureşti

Nuntă în Basarabia, de Napoleon Hermis, poate fi urmărit în premieră la Bucureşti, astăzi, 7 mai, ora 19.00, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul festivalului de Film European, organizat de ICR.

Fiind al doilea lungmetraj al regizorului Napoleon Helmis, după “Italiencele” (2004), este o coproducţie România-Moldova-Luxemburg. Producătorul român, este timişoreanul Dan Raţiu, de la Mediana Communication.Filmul va putea fi văzut şi vineri 7 mai, la Muzeul Ţăranului Român cu prilejul Festivalului de Film European, organizat de ICR:

Sinopsis:

Un tânăr dirijor român tocmai ce s-a căsătorit cu o balerină basarabeancă. Realizând că banii strânşi la nuntă nu le vor ajunge pentru a-şi cumpăra o casă, cei doi decid să facă o a doua nuntă, de data aceasta în Basarabia, pentru a-şi lua „darul” şi de la rudele miresei. Cea de-a doua ceremonie devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei. Obiceiurile şi tradiţiile diferite sunt prilej de scandal. În spatele discuţiilor despre ritualuri se ascund animozităţi mai vechi, de ordin istoric şi politic. Mirele şi mireasa sunt prinşi în mijlocul acestei lupte de orgolii. Deşi încearcă să se distanţeze de meciul româno-moldovenesc, cei doi realizează curând că diferenţele de educaţie, de cultură şi de ataşament politic le pun serios în pericol iubirea.

Din distribuţie fac parte actorii Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol.

Napoleon Hermis e optimist că filmul său va fi bine primit de publicul român. CNC a finanţat o parte din producţie. „Este o comedie romantică, uneori cu accente mai dramatice, cu background politic,” ne spune regizorul. Constantin Florescu, actorul, spune că joacă rolul negativ. S-a însurat în Basarabia? A fost ]ntrebarea noastră. A răspuns că a descoperit acest minunat loc de Românie prea târziu. Era deja căsătorit.

Filmul a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Tallinn (Estonia).

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “„Nuntă în Basarabia”, astăzi, la Bucureşti”

  1. vitalie spune:

    da cind il putem privi Filmul Nunta In Basarabia. In Republica moldova la Chisinau, cind va fi premiera la Chisinau?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Valeriu Tihai - Nuntă în Basarabia... Un film care merită văzut. “Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *