Norman Manea – Suntem nişte nestatornici bizantini

norman.maneaNorman Manea într-un interviu în cotidianul Le Point, ediția iunie 2016 în traducerea lui Alexandru Cristian

Le Point: Se vorbeşte din ce în ce mai des că veţi obţine Premiul Nobel. Credeţi acest lucru?

Norman Manea: Nu am părinţi la Comitetul Nobel.

Le Point: Acest umor evreiesc! L-aţi numit pe Ceauşescu marele clovn al Carpaţilor, ce părere aveţi despre Donald Trump?

Norman Manea: Donald Trump corespunde unei caricaturi a capitalistului american, o caricatură făcută de propaganda comunistă: cupid, vanitos, incult, frivol şi extrem de bogat.

Le Point: Ce credeţi despre Brexit-ul?

Norman Manea: Este o veste bună pentru Putin, pentru islamiştii radicali, pentru naţionalişti pentru toţi cei care sunt duşmanii societăţii deschise. Europa se dezagrează, iar ameninţările interne şi externe sunt mai puternice ca niciodată, cele mai puternice de la finalui războiului.

Puteți citi interviul integral în limba franceză în cotidianul Le Point, ediția din 30 iunie 2016

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *