Norman Manea – Înaintea despărţirii

1De Alexandru Cristian

A dialoga înseamnă a trăi cu adevărat printre oameni. Dialogul este confirmarea că existăm. Fără dialog lumea ar fi un monolog surd şi trist. Omul poate monologa decât cu propria sa conştiinţă deşi şi aceasta îi răspunde într-un anumit fel.

Înaintea despărţirii este un dialog cu Saul Bellow un mare scriitor evreu, laureat al Premiului Nobel în 1976. O importantă parte a scrierilor sale  este dedicată  societăţilor comuniste din Europa Centrală şi de Est, implicit şi cea românească. Ajuns în România în anii 1970 a fost întrebat de un ziarist ce se ascunde în spatele Premiului Nobel, cine l-a ajutat să obţină acest premiu. Era un palid  atac cultural al unei societăţi obosite de atât avânt revoluţionar.

Saul Bellow vede viaţa ca o minune, fără nici cel mai mic avertisment te trezeşti în această lume. Această lume a fost pentru Bellow o lume în care a venit neîntrebat dar pe care în opera sa a luat-o de multe ori la întrebări incomode. Pentru scriitorul Bellow un intelectual evreu trebuie să cunoastă limba poporului evreu idiş dar şi limba culturii evreieşti ebraica. Acest interesant melanj a făcut ca evreii să dăruiască lumii scriitori de înalt calibru cultural-estetic.

În tinereţe Saul Bellow a fost un comunist convins, adept al lui Leon Troţki. După această experienţă Bellow a realizat că modelul propus de comunişti este unul fals. Falsitatea acestei doctrine a fost ulterior probată de istorie. Pentru Bellow intelectualismul şi arta sunt două lucruri diferite, amestecarea acestora este un fals. Amestecul acestor două categorii a dat naştere la oroarea culturii proletcultiste, intelectualul nu este artist şi invers. Intelectualul este raţional artistul este un creator cu sufletul nu cu mintea.

Vorbind despre tragediile secolului XX Saul Bellow spune că Holocaustul a fost un nihilism pur iar Gulagul o prefăcătorie a  unei lupte împotriva unui duşman inexistent, inventat. Saul Bellow este un scriitor care are multe în comun cu Norman Manea dorinţa  de a scruta răul, de a autopsia societăţile totalitare.

Un dialog plin de esenţă şi de învăţăminte din care învăţăm că intelectualul şi artistul sunt doua personale importante pe scena istoriei. Evreul şi ceilalţi nu mai trebuie să existe, humea este compusă din oameni care merită să fie egal respectaţi şi ajutaţi, aceasta este marea învăţătura  din Înaintea despărţirii.

 

Egalitatea între oameni este certificată de puţinătatea existenţei unui om.

 

 

 

De acelaşi autor

Vorbind pietrei

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *