Nobel. Demnitatea unui premiu

copertaÎn câteva zile Academia Suedeză va anunţa cel mai aşteptat şi râvnit premiu din literatura, Premiul Nobel. Din anul 2010, de la Mario Vargas Llosa, premiul Nobel a fost o dezamăgire.

Datorită situaţiei tensionate la nivel geopolitic şi geostrategic, prestigiosul premiul este acordat doar pe criterii politice. Mo Yan în anul 2012, Svetlana Aleksievici 2016, o excepţie ar fi Premiul Nobel din anul 2014 acordat lui Patrick Modiano.

Am urmărit mult timp fenomenul literar şi recunosc sunt dezamăgit de ultimele alegeri ale Academiei Suedeze. Îmi doresc un premiu literar şi nu politico-literar, cum a devenit Premiul Nobel în prezent.

Nu am preferaţi dar sper că premiul va fi adjudecat de un adevărat literat. Nu obişnuiesc să fac prognostice dar mă voi avânta într-un astfel de joc.

 

Primii 10 scriitori cu reale şanse, în opinia mea sunt:

 

  1. Adonis- poet sirian
  2. Ismail Kadare- romancier albanez
  3. Haruki Murakami- romancier şi prozator japonez
  4. Ko Un – poet coreean
  5. Amos Oz- scriitor israelian
  6. Norman Manea- scriitor român
  7. Yasmin Khadra- scriitor algerian, auto-exilat în Franţa
  8. Isabel Allende- scriitoare chiliană
  9. Phillip Roth- scriitor american
  10. Milan Kundera- scriitor ceh

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *