Nicolae Craiu – Economia subterană între „da“ şi „nu“

M-am străduit să prezint economia subterană plecând de la conceptul său evolutiv, ca de altfel şi cel al spălării banilor, iar pentru a o înţelege şi spre a putea spera la o muncă de prevenire şi combatere am mers la origini, la cauzele fenomenului, făcând uneori scurte incursiuni în domeniul politicilor fiscale, sau ale conjuncturii economice, alternând cu cifre empirice.

Am încercat să schiţez un posibil portret al fraudatorului şi, totodată, o uşoară iluminare a unor întrebări uneori nerostite, cum ar fi „există totuşi o anumită moralitate a economiei subterane?” –care se leagă atât de mult şi de atitudinea civică faţă de această componentă a economiei în întregul său. În final, am adoptat o abordare prospectivă ca element de fundamentare a politicilor privind economia subterană, elaborând trei scenarii de posibilă evoluţie a acesteia – în funcţie şi de măsurile de reprimare a economiei subterane, ce pot avea efect pe termen lung, numai în măsura în care conduc la o modificare durabilă a relaţiilor dintre stat şi contribuabilii săi – prin creşterea gradului de colectare –, iar în sectoarele cele mai tenebroase reduc simţitor activităţile ilegale şi criminalitatea organizată.

Prin poziţia pe care o deţin într-o organizaţie adânc implicată în prevenirea şi combaterea laturilor nocive ale economiei subterane – chiar dacă la prima încercare de această anvergură, cum este prezenta carte – mă simt responsabil şi aproape moralmente dator faţă de cititorii mei şi nu tributar statutului meu de finanţist, în a continua cu o suită de alte lucrări legate de spălarea banilor murdari şi tipologii ale spălării banilor, paradisuri fiscale, societăţile off-shore etc.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *