Nettesheim Cornelius Agrippa – Magia Naturală. Filosofia Ocultă (Cartea I)

UnknownAgrippa avea o vastă cultură enciclopedică şi era un mare cunoscător atât al autorilor din antichitate, pe care îi citise în original, cât şi al tuturor celor care, de-a lungul secolelor, s-au făcut remarcaţi prin scrierile lor, până în timpurile Renaşterii contemporane cu el. Contaminat şi fascinat de ideile cuprinse în textele hermetice, el a continuat să creadă în măreăţia omului care, prin gândirea sa, este „Dumnezeu muritor”.

De Occulta Philosophia reprezintă o însemnată contribuţie la reflecţia filosofică din Renaştere asupra magiei şi a relaţiei acesteia cu religia. Agrippa se situează în continuitatea magiei „naturale” a lui Ficino şi Pico, însă lărgeşte ideile pe care le-a găsit în vastele sale surse pentru a elabora o concepţie despre ocult mult mai cuprinzătoare. Este motivul pentru care opera sa a ajuns să fie unanim recunoscută drept cea mai importantă realizare din istoria ocultismului occidental.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *