Mircea Geoană – Modelul social românesc

Ca orice altă ţară din zona cunoscută în trecut ca Europa de Est, România trebuie să înfrunte dificultăţile rezultate dintr-o tranziţie ce s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât au sperat mulţi. De curând am citit o carte despre tranziţie, scrisă de economistul şi filozoful politic maghiar Janos Kornai, în care el afirmă că în urmă cu trei decenii eliberarea de dominaţia sovietică a ţării sale şi statutul de membru al Uniunii Europene păreau un vis imposibil. Acel „vis imposibil”, continuă el, a devenit o realitate. Şi ce s-a întâmplat? Cetăţenii par a fi mai nemulţumiţi decât erau înainte, lucrurile evoluează mai încet, şi câteva categorii sociale resimt o nostalgie faţă de acel trecut.

Aşa cum Mircea Geoană precizează în această carte importantă, aceste sentimente sunt vii şi vizibile şi în România. Procesul de reformare, ce a fost o condiţie a aderării la UE, a fost mult prea lung şi, uneori, dureros. Şi, totuşi, beneficiile par să apară foarte greu. El are dreptate atunci când afirmă că un model social românesc trebuie construit pentru a maximiza beneficiile (care, în ciuda percepţiei publice, sunt mari) şi, în acelaşi timp, pentru a face faţă provocărilor. Drept rezultat, societatea va putea, folosindu-şi propriile resurse de talente şi competenţă, să îşi creeze un loc mai bun în lume.

Order Modelul social românesc Preţ @ RON53,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *