Alexandru Cristian – Miracolul unei creaţii

alex1 (1) (1)-001Creaţia are multe izvoare culturale, istorice, lingvistice. Un adevărat creator trebuie să extragă din fiecare izvor piatra preţioasă a unei capodopere. James Joyce este un creator mitic. Legenda sa este atât de mare şi influentă încât confundăm omul cu opera şi invers.

Textele inedite ale lui James Joyce sunt dovada vie că fiecare creator are mai multe stadii. Bogăţia scrierilor lui se observă de la primele sale scrieri. Giacomo Joyce, Epifanii şi Pisica şi Diavolul sunt fragmente puţin cunoscute din creaţia lui Joyce. Îmbinând stilurile aceste Texte Inedite arată zbuciumul creator prin care a trecut al doilea tată al lui Ulise.

Giacomo Joyce este un poem în proză alegoric despre dragoste şi flirt. Un poem viu, plin de coloratură lingvistică şi de metafore naturale. Joyce a creat o operă greu de încadrat într-un tipar, specific unui mare autor. Dragoste întunecată, dorinţă întunecată este femeia vieţii pentru Joyce. Tumultul relaţiei cu Nora, partenera sa de viaţă, este transpus în această confesiune la persoana a-III-a. Atmosfera citadină este prezentă în poem, Padova, Trieste şi Paris sunt oraşele în care Joyce a iubit, a suferit, a simţit şi a scris.

Vorbele mele în mintea ei: pietre reci lustruite ce se scufundă într-o mocirlă, concluzionează  melancolic Joyce. Un poem în proză, o naraţiune autobiografică, o proză ritmată sau pur şi simplu o scriere greu de încadrat Giacomo Joyce este fără îndoială un document despre omul James Joyce.

Epifanii este un puzzle literar. Un lego cu 22 de piese ce aşteaptă să fie aşezat pentru  a crea o carte ce va ascunde măreţia. Străbătute de umor negru, sarcasm aceste schiţe literare sunt laboratul în care s-a născut măreţia literaturii lui Joyce. Ciorne literare pline de savoare şi vivacitate, Epifanii ne îndeamnă la o lectură atentă, în aceste rânduri putem găsi perle de luciditate.

Pisica şi Diavolul este o scurtă povestioară cu iz popular. Oamenii din Beaugency împreună cu primarul lor l-au păcălit pe diavol cumplit. Asemănător cu Ivan Turbincă şi Dănilă PrepeleacAlfred Byrne este  un om ce înfruntă singur o forţă supranturală. Este victoria omului împotriva condiţiei sale de veşnic înşelat. Plină de umor şi de lirism Pisica şi Diavolul este o fabulă contemporană în orice timp şi aplicabilă în orice situaţie.

Textele Inedite ale lui James Joyce sunt dovada că un mare creator se sprijină pe frânturi de idei şi de cuvinte. Meticulos le uneşte cu lipiciul talentului şi crează capodopere. James Joyce este actual în orice scriere a sa,  inedită sau nu.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *