Milena Agus – Mal di pietre

UnknownAre 30 de ani, iar firea ei năvalnică şi prea sentimentală pune pe fugă orice pretendent atrăgând oprobriul unei comunităţi întregi, într-o Sardinie cu urme adânci lăsate de război. Un bărbat îi oferă un cămin şi un nume. Însă iubirea, acea iubire care te face să îţi pierzi liniştea pentru totdeauna, nu vine odată cu căsătoria. Ea vine atunci când te aştepţi mai putin…

Născută în 1959 la Genova, într-o familie sardă, MILENA AGUS se stabileşte la Cagliari, unde în prezent predă limba şi literatura italiană şi istoria la un liceu tehnic. Deşi până la 20 de ani scrie poezii, debutează cu o povestire, La contessa di ricotta, publicată de o mică editură din Sardinia. Primul roman, Mentre dorme il pescecane (2005, Nottetempo), este bine primit de critica italiană, fiind reeditat la puţin timp de la apariţie. Adevăratul succes îl cunoaşte cu cel de-al doilea roman, Mal di pietre (2006): povestea unei femei dintr-o Sardinie extrem de tradiţionalistă, a mariajului ei şi a unei iubiri extraconjugale cu un bărbat întâlnit într-o staţiune, venit, la fel ca ea, să-şi trateze o suferinţă fizică (mal di pietre – calculi renali). Însă amândoi caută să se vindece sufleteşte. Cartea a fost vândută în peste 80 000 de exemplare doar în Franţa. Milena Agus este câştigătoarea a numeroase premii, printre care Premiul Baccante 2008, decernat cu ocazia Festivalului de proză feminină din Matera, şi a premiului pentru proză italiană Casa Italiana Zerilli Marimò/Città di Roma, decernat la New York pentru Mal di pietre.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *