Mihaela Brînduşa Tudose – UEM. Încotro?

imagineGândirea economică actuală pare să se înscrie în formula unui oximoron modern. Deşi nu reprezintă o inovaţie a lumii contemporane (aceasta deoarece procedeul stilistic este regăsit şi în opera lui Marx şi Engels care spuneau că legea unităţii şi luptei contrariilor era una dintre cele trei legi care explicau aproape totul), această figură de stil a devenit un instrument metodologic frecvent utilizat pentru a atrage atenţia cuvenită cu privire la unele aspecte ce se doresc a fi puse în dezbatere. Cu alte cuvinte, melanjul contrariilor a devenit preferabil cenuşiului monocrom al ideologiilor unice.

Îmbrăţişând această manieră de prezentare a ideilor, ne-am propus înfăptuirea unui demers fundamentat din punct de vedere ştiinţific privind situaţia actuală a Eurosistemului şi perspectivele sale. Dincolo de influenţele ideologice ale unor lucrări mai vechi sau mai noi, primordialitatea demersului s-a dorit a fi prezentarea judecăţilor individuale.

Fără intenţia de a ne lansa într-o diatribă, am reflectat asupra modului cum a fost gândită construcţia Eurosistemului, am analizat situaţia sa actuală şi de perspectivă şi am formulat propuneri de reformare.

Deşi ne-au ispitit analizele de ordin naţional, dimensiunea europeană şi mondială predomină sub aspectul conţinutului tematicii lucrării. Scopul final a fost acela de a asigura o decelare a unor adevăruri mai puţin vizibile prin natura lor sau care, cu intenţie, s-au dorit a fi mai puţin vizibile.

Prin modul în care a fost concepută, lucrarea se adresează unui spectru larg de cititori. Aprecierile sau criticile venite din partea acestora vor fi în mod egal fecunde, ele determinându-ne să ne înscriem la provocări care nu pot decât să completeze aria dezbaterilor din domeniu.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *