Michel Houllebecq, distins cu Premiul Goncourt 2010

Scriitorul francez Michel Houellebecq a fost recompensat luni, 8 noiembrie, cu Premiul Goncourt, cea mai prestigioasa distincţie literară din Hexagon, pentru romanul său La carte et le territoire (Harta şi teritoriul). Cartea urmează sa apară în traducere în cadrul colecţiei BIBLIOTECA POLIROM la începutul anului viitor (traducere de Daniel Nicolescu).
Harta si teritoriul
este cea de-a şasea traducere din opera lui Michel Houellebecq publicată în cadrul colecţiei Biblioteca Polirom, după Platforma (2003), Extinderea domeniului luptei, Particulele elementare (editia a doua revăzută, 2006), Posibilitatea unei insule (2005), Inamici publici (2009, în colaborare cu Bernard Henry-Levy).

Michel Houellebecq (n. la 26 februarie 1958, La Reunion, Franta). Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi scriitori francezi contemporani. În 1992, vede lumina tiparului primul său volum de poeme, Pe urmele fericirii, distins cu Premiul Tristan Tzara. În 1994, publică primul roman, Extinderea domeniului luptei, care îl face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, Sensul luptei, obţine Prix de Flore în 1996. În 1998, publică simultan volumul de texte critice Intervenţii şi romanul Particulele elementare, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi recompensat cu Prix Novembre. În 2000, îi apare un disc, Prezenţa umanîă cu poeme în lectură proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, şi Lanzarote, un volum între reportaj şi ficţiune, cu fotografii. Se stabileşte în Irlanda.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *