Martin Amis – Casa întâlnirilor

1Casa întâlnirilor este o poveste despre Gulagul sovietic, dar şi despre conflictul tragic al protagonistului, îndrăgostit fără  speranţă de soţia fratelui său. Personajul central, deţinut într un lagăr din nordul extrem al URSS, ajunge tovarăş de suferinţă chiar cu fratele şi rivalul său, Lev, pe care îl protejează şi îl urmăreşte obsesiv. Casa întâlnirilor este de fapt locul unde deţinuţilor din lagăr li se permite la un moment dat să primească vizite conjugale. Venirea Zoiei, soţia lui Lev, o rusoaică trupeşă, face ca în jurul acelei întâlniri anume să se ţeasă iţele care leaga aproape toate întâmplările şi destinele din roman. Iubire de frate şi iubire carnala, datorie şi ura, mila şi cruzime, gelozie şi tandreţe – toate se amestecă şi se înfruntă pe parcursul unei vieţi povestite cu onestitate şi duritate pentru fiica lui vitregă de un narator emigrat în Statele Unite, dar bântuit încă de poveştile trecutului.

Casa Întâlnirilor nu este o simplă poveste de dragoste, ci o poveste despre invidie, morală, haos, rezistenţă, violenţă, solipsism şi mărturisire… Amis a creat un roman memorabil, cu un protagonist memorabil.” (The Observer)

De acelaşi autor

Născuţi morţi


Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *