Marin Dinu – Economia de dicționar. Exerciţii de îndemânare epistemică

Prima lucrare extinsă a unui autor român în care se interoghează fundamentele ştiinţei economice actuale, „Economia de dicţionar. Exerciţii de îndemânare epistemică” se adresează nu doar specialistilor, ci tuturor celor interesaţi de răspunsuri în legătură cu criza economică globală.

Pornind de la ipoteza că realitatea economică se configurează după preceptele teoriei standard, autorul consideră fundamentală pentru finalitatea acţiunii sociale conştientizarea limitelor explicative ale teoriei, dar şi internalizarea procesului logicii situaţionale în înţelegerea intersubiectivităţii ca matrice a proceselor economice. Miza urmărită este de a testa consistenţa întemeierilor epistemice de sorginte iluministă, de la conceptul de „mână invizibilă” şi până la predictibilitatea ciclurilor economice, cu intenţia de a demonstra că deficitul explicativ al ştiinţei economice vine tocmai din falsificarea conţinutului economiei prin parcimonie şi cantitativism.

Aşa s-a ajuns, bunăoară, la preluarea necritică și transformarea ideii de progres în creştere economică sau a celei de selecţie naturală în concurenţa exclusivă, dar şi la amestecul valorilor generice din teoria libertăţii umane cu cele din teoria pieţei ca mecanism de alocare a resurselor economice , rezultatul fiind proiectarea unor ideologii în care o expresie a raționalității economice – avuția – devine interșanjabilă cu puterea, ca funcție a guvernării.

De acelaşi autor

Criza reformei : Eu sunt român?

 

Order Economia de dicționar. Exerciţii de îndemânare epistemică Preţ @ RON65,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *