Viorel Padina, un adevărat disident

Surprinzătoarea propunere a lui Vladimir Tismăneanu de a publica textului samizdat Apel către Europa, redactat în 1980 de către Viorel Padina, nu l-a mişcat prea tare pe autorul care din localitatea Corabia şi-a făcut un obicei de a comenta cu pseudonimul AVP toate articolele interesante de pe paginile cotidianelor centrale. De fapt, nimeni dintre cei tineri n-ar putea înţelege că poemul său hyperspatz e vechi de aproape patru decenii.

Povestea lui olteanului din Gura Padinii nu începe şi nu se termină cu Cenaclul de luni, unde activa în jurul vârstei de 30 de ani, „cam matur pentru ceilalţi juveţi ai literelor”, dar nici cu Poemul de oţel, plimbat de la Ana la Caiafa şi lăudat prea târziu. Plictisit de centralismul său urbanistic (locuia în Piaţa Amzei din Bucureşti) prin anii ’80, i-a venit ideea unui scrierii unui manifest anticomunist. La restaurantul Uniunii Scriitorilor i-a găsit ca parteneri de protest doar pe Angela Marinescu, Eugen Suciu şi Sergiu Filip (Paul Daian). La scurt timp a fost săltat de pe stradă şi anchetat de un trimis al  fiorosului colonel Stănică Raţiu, de la Cercetări Penale. Au trebuit să treacă râurile, ramurile, corăbile şi să se închidă Europa liberă şi tot nu s-a aflat de cine a turnat atunci. După deschiderea arhivelor Securităţii Statului, autorul documentului samizdat, care nu şi-a mai găsit ecou în lumea liberă de atunci, a aflat şi cine „l-a dat în primire organelor”. Nimeni altul decât  Sergiu Filip (alias Paul Daian), personajul care distrează copiii la târgurile de carte de la Romexpo, în fiecare an.

Viorel Padina ar fi putut ajunge liderul optzeciştilor sau vreun poet de marcă dacă ar fi fost mai preocupat de expunerea faptelor sale vitejeşti. În condiţiile în care s-a deschis un concurs pe scară naţională între cei trecuţi de 50 de ani „care e mai dizident decât celălalt”, poetul s-a retras în Corabia lui de unde atacă cyber-space-ul dintr-un plictis de lampă. Nu vrea să fie sub reflectoare, să i se aducă omagii sau ridicări pe socluri nefireşti. E un simplu trăitor al acestor vremi tulburi şi comentează evenimentele curente pe blogul său. Nu a intrat în concursul naţional cine e mai disident decât Liiceanu&Patapievici&Pleşu, îşi trăieşte exemplar viaţa între pixeli şi briza inspirantă a Dunării.

textul Apelului pentru Europa: http://avp-online-one.blogspot.com/2005/06/apelul-catre-europa-si-documentele.html

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *